Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NALED: 250 nepotrebnih nameta koji opterećuju privrednike


Sudske takse godišnje koštaju građane 10 milijardi dinara, a republička administrativna taksa čak šest milijardi, izjavio je danas Ivan Radak iz Nacionalne alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED).

Radak smatra da je potrebno formirati registar taksi i naknada koji bi bio javan da bi građani u svakom trenutku znali šta plaćaju.

On je na RTS istakao da parafiskalni nameti najviše opterećuju privredu i to delatnosti gde su prihodi najveći.

"Ne bismo morali da plaćamo naknadu za podsticaj povlašćenih proizvođača električne energije, jer još nemamo vetro-parkove i nemamo solarne parkove. Jednog dana kad ih budemo imali u redu, ali sada plaćanje toga nije potrebno", rekao je Radak.

NALED i USAID predlažu da se eliminišu nepotrebni parafiskalni nameti i da se neke od taksi vrate lokalnim samoupravama.

"Predlažemo i da se formira registar naknada i taksi koji bi obavezivao sve institucije da registruju takse i naknade, a one koje ne bi postojale u registru ne bi mogle ni da se naplaćuju", naveo je on.

Radak ističe da je potrebno da se bolje naplaćuju postojeći porezi i da je rešenje 'udarac' na sivu ekonomiju i one koji nelegalno posluju.

Najmanja republička taksa iznosi 70 dinara, a najviša skoro 750.000 dinara i u tom rasponu nalazi se oko 250 nepotrebnih nameta koji opterećuju privrednike, kažu u NALED.

Izvor: Tanjug