Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila • 100 pitanja 100 odgovoraOD 1. OKTOBRA VEĆE AKCIZE NA CIGARETE I DIZEL, A AKCIZE NA BENZIN OSTAJU ISTE: Akciza na cigarete biće povećana za 10 dinara, a na dizel gorivo sa 37,07 na 42 dinara po litru


Specifična akciza na cigarete u Srbiji od 1. oktobra će biti povećana za 10 dinara, kada će biti povećana i akciza na dizel, najavila je danas savetnica za poreski sistem u Ministarstvu finansija Srbije Milica Bisić.

Ona je novinarima rekla da je izmenama Zakona o akcizama predviđeno da se specifična akciza na cigarete poveća sa 33 na 43 dinara po paklici.

Prema rečima Bisićeve, to povećanje je bilo predviđeno za 1. januar 2013. ali da je izmenama Zakona o akcizi pomereno na 1. oktobar.

Bisićeva je rekla da će druga akciza na cigarete, takzvana ad valorem, od početka oktobra umesto 34, biti 33 dinara.

U Srbiji će od 1. oktobra biti povećana i akciza na dizel, dok će akciza za benzin ostati ista, izjavila je Milica Bisić.

 

Kako je objasnila, ti korisnici će plaćati višu akcizu za dizel, ali će im država vraćati razliku do niže akcize.

Bisićeva je istakla da će se refakcijom onemogućiti odnosno bitno ograničiti zloupotrebe koje su do sada postojale kod kupovine lož ulja, što je državu prošle godine koštalo šest milijardi dinara, a ove godine dvostruko više.

Ona je rekla da nema razloga da promena akcize dovede do pada potrošnje naftnih derivata.

Bisićeva je kazala da je pre donošenja odluke urađena procena takozvane elastičnosti tražnje, odnosno uticaja povećanja cena na obim prodaje koja je pokazala da će pad potrošnje biti neznatan.

Kako je rekla, kod obračuna prihoda koje očekuje država od akciza uvek se uzima u obzir i reakcija tržišta.

Izmene Zakona o akcizama nalaze se u skupštinskoj proceduri i trebalo bi ih poslanici razmatraju naredne sedmice.

Izvor: RTV, Beta