Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

POVERENIK: PRAVO JAVNOSTI DA ZNA KOME SU IZDATI DIPLOMATSKI PASOšI


Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić naložio je Ministarstvu spoljnih poslova Srbije da novinarki Centra za istraživačko novinarstvo u Beogradu dostavi informacije o diplomatskim pasošima izdatim od 7. jula 2008. do 27. aprila 2014. godine.

"Poverenik smatra da je nesporan opravdan interes javnosti da zna da li se državni organi pridržavaju zakona u izvršavanju propisanih nadležnosti, generalno pa tako i u pogledu poštovanja propisa i u vezi sa izdavanjem diplomatskih pasoša, naročito kada je o tome već neko vreme otvorena debata u javnosti", piše na sajtu Poverenika.

Šabić je naveo da se iz tih informacija može saznati kojim licima su izdati diplomatski pasoši, koje funkcije su ta lica vršila, kao i datum izdavanja i datum prestanka važenja pasoša.

Poverenik je ocenio da bi dostupnost traženih informacija doprinela rasvetljavanju istine, odnosno otklanjanju sumnje u zakonitost rada organa, ili utvrđivanju odgovornosti u slučaju povrede zakona i bila u funkciji unapređenja mera za otklanjanje eventualnih propusta ubuduće.

Izvor: RTV