Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PRAVILNIK O DEKLARISANJU, OZNAČAVANJU I REKLAMIRANJU HRANE: IAKO JE ROK UPOTREBE STARE AMBALAżE ORIGINALNOG PROIZVODA ISTEKAO I DALJE SE NA POLICAMA PRONALAZE PROIZVODI NA KOJIMA DEKLARACIJE NISU čITLJIVE I NE SADRżE SVE STAVKE KOJE PRAVILNIK PROPISUJE


Članom 46. Pravilnika o deklarisanju, označavanju i reklamiranju hrane ("Sl. glasnik RS", br. 85/2013 i 101/2013 - dalje: Pravilnik) pripisano je da ambalaža originalnog pakovanja proizvedena do dana stupanja na snagu ovog Pravilnika, odnosno do 5. oktobra 2013. godine, može da se koristi za pakovanje hrane najkasnije 18 meseci od dana stupanja na snagu ovog Pravilnika, odnosno do 5. aprila 2015. godine, a hrana upakovana u takvu ambalažu može da se nalazi u prometu do isteka roka trajanja.

Odlukom Uprave za veterinu rok upotrebe ambalaže originalnog proizvoda bio je produžen do 31. decembra 2015. godine, ali i dalje na policama pronalazimo proizvode na kojima deklaracije nisu čitljive i ne sadrže sve stavke koje Pravilnik propisuje.

Takav propust pored nadležnih inspekcija moraju da nadomeste i sami potrošači dobrim poznavanjem Pravilnika.

Iako je veličina slova na deklaraciji, odnosno njena čitkost, samo jedna od stavki koje propisuje Pravilnik u praksi se na određenim proizvodima on ne primenjuje.

Zašto je tako objašnjava prof. dr Momir Mikov, šef katedre za farmakologiju i toksikologiju Medicinskog fakulteta u Novom Sadu.

"Bio je jedan prelazni period i vrlo je često kod nas uobičajeno kad može mesec može i tri, kad može godinu, može i dve. Znači zakonodavac je prihvatio taj prelazni period. Zašto? Zato što proizvođači hrane i uopšte proizvođači neće praviti ambalažu za mesec, dva tri. Moraju praviti u ogromni serijama i ako već to bilo odštampano na pakovanju onda je prihvatio da po starom sistemu nastavi se u istoj ambalaži dok se ne potroši", ističe on.

A dok se te zalihe ne potroše, Mikov savetuje da se za sve nedoumice i potencijalne nepravilnosti obratite nadležnim inspekcijama ili nekoj od Asocijacija potrošača Srbije. Takođe, važno je da kupujete u prodavnicama koje su u poreskom sistemu gde je obavezna kontrola porekla robe.

Jedan od problema jeste i u vezi sa razumevanjem onoga što piše na deklaracijama, pa bi bilo dobro da pročitate Pravilnik kako ne biste upali u zamku. Posledice nepažnje i konzumiranje namirnica koje sadrže supstance štetne po zdravlje, mogu biti velike.

"Mnoštvo tih hemijskih supstanci prave ozbiljne probleme. Alergije, poremećaj našeg imunološkog sistema, uništavaju crevnu floru pa nastaje kandida koja opet pravi mnoštvo drugih problema. Sve te hemijske supstance su na neki način toksini koji vremenom dolaze do jedne hronične intoksikacije celokupnog našeg organizma", kaže dr Dragan Ivanov, nutricionista.

Dugačak je niz problema koje može izazvati nepravilna ishrana odnosno nekontrolisane namirnice, pa ako je primena Pravilnika koji bi sve to trebalo da kontroliše zakazao vi nemojte - neka vam uvek budu pri ruci lupa i naočare.

Izvor: Vebsajt RTV, 11.07.2016.
Naslov, Obeležavanje: Redakcija