Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ADVOKATSKA KOMORA BEOGRADA: Deo branilaca AKB izglasavao svoje rukovodstvo. Novi predsednik Komore Vladimir Gajić


Nakon višemesečnih previranja u Advokatskoj komori Beograd i imenovanja Jugoslava Tintora za predsednika Komore 13. maja 2017. godine, deo advokata lojalan dosadašnjem predsedniku Slobodanu Šoškiću, nezadovoljan ovim izborom, u 10. juna 2017. godine je izabrao svoje rukovodstvo. Novi predsednik biće advokat Vladimir Gajić.

Od oko 700 advokata, koliko je bilo prisutno na sednici skupštine Advokatske komore Beograd, koja je održana u Sava centru, glasalo je njih nešto više od 500. Na početku zasedanja Komore, članovi su najpre većinom glasova poništili izbor Tintora na čelo AKB, tvrdeći da je ta skupština, kao i imenovanje rukovodilaca, nelegalno. Protiv ove odluke bilo je samo osmoro advokata, dok ih je troje bilo uzdržano.

Nakon što je utvrđeno da postoji kvorum za zasedanje, skupština je pristupila predstavljanju kandidata za predsednika Komore. Dragan Brajer, Svetozar Vujačić, Vladimir Gajić, Veljko Vukotić i Milinko Trifković izneli su svoje programe i viđenja razrešenja trenutne situacije.

- Došli smo u situaciju da uvodimo privremene mere jedni drugima, da zaposedamo komoru - rekao je Dragan Brajer. - Tako ne može da živi advokatura Beograda. Predlažem da se u septembru održi zajednička skupština.

Taj predlog nije prihvaćen kao ni predlog da drugi advokat u ime Slobodana Šoškića, koji je zbog bolesti bio sprečen da prisustvuje izboru, predstavi njegov program.

Osim izlaganja ideja za vođenje Komore u naredne četiri godine, predsednički kandidati iskoristili su priliku i da naprave osvrt na dosadašnja dešavanja i razdor u okviru AKB, kao i da podsete na to da Komora mora biti jedinstvena.

Osim predsednika, članova Upravnog odbora i disciplinskih organa, skupština je birala i svoje delegate za Advokatsku komoru Srbije, koja je prošle nedelje konstituisana, ali sa predstavnicima beogradskih branilaca izabranih 13. maja.

Ceo događaj bio je neformalni skup, a ne izborna skupština, jer ga je sazvao nelegalni upravni odbor AKB, a otkazali advokati na "Šoškićevoj" skupštini 24. aprila 2017. godine, ocenjuje Jugoslav Tintor, predsednik AKB izabran 13. maja. On je dodao da je aktuelni upravni odbor poslao posmatrače, koji su utvrdili da prisutnih ima više od potrebnog broja za kvorum, ali i da postoji ceo niz nepravilnosti.

- Nije bilo striktne kontrole glasanja, izbornu proceduru su sprovodili nečiji pripravnici, listići za glasanje su deljeni i onima koji su imali advokatske legitimacije, ali i onima koji su bili bez njih, pa se sumnja da su glasali i oni koji nisu advokati. Što se nas tiče, rezultati ovog skupa su sumnjivi i on je za nas nelegalan i nelegitiman - zaključio je Tintor.

Izvor: Vebsajt Novosti, M. S. - V. C. S., 10.06.2017
Naslov: Redakcija