Zastava Bosne i Hercegovine

ZAŠTITNIK GRAĐANA: PRITUżBE GRAđANA ZBOG EKONOMSKE SITUACIJE, TE NEZADOVOLJSTVA EFIKASNOšćU ADMINISTRACIJE I PRAVOSUđA


Zaštitnik građana, Saša Janković, izjavio je da dobija oko 30 pritužbi dnevno i istakao da najviše njih trenutno proističe iz loše ekonomske situacije građana, te nezadovoljstva efikasnošću administracije i pravosuđa.

On je rekao da je njegova kancelarija u dosadašnjem radu utvrdila 5.600 nedostataka u radu organa vlasti na štetu prava građana, a da je vlast otklonila oko 5.000.

Janković je istakao da je "apsurdno" očekivati da po svakoj meri može da pokrene postupak kontrole zbog čega se, kako je naveo, građani ponekad ljute.

"U 2015. godini bilo je 30 odsto više pritužbi nego u 2014. godini, a okončali smo 5.200 slučajeva, od početaka rada čak 29.000", rekao je Janković i dodao da je podneo više od 2.400 zakonodavnih inicijativa, a da su 52 prihvaćene.

Na pitanje koje institucije odbijaju da izvrše njegove preporuke, on je rekao da su se 2015. godine neke lokalne samouprave "istakle" potpunim ignorisanjem svojih zakonskih obaveza u postupku kontrole po pritužbi građana.

On je dodao da godinama čeka izmene Zakona o zaštitniku građana ("Sl. glasnik RS", br. 79/2005 i 54/2007), prema kojima će, naglasio je, opstrukcija postupka kontrole poštovanja prava građana biti kažnjiva po Zakonu, a ne po političkoj volji.

"To jest, te izmene čekaju građani. Ipak, najveći broj preporuka biva sproveden - trenutno oko 88 odsto", naveo je Janković.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 12.06.2016.
Naslov: Redakcija