Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NACRT ZAKONA O POREKLU IMOVINE: CILJ OVOG PROPISA JE UVOđENJE DISCIPLINE PORESKIH PLAćANJA, KAO I EFIKASNO OTKRIVANJE NEZAKONITOG STICANJA IMOVINE. PROPIS ćE PREDVIDETI UNAKRSNO ISPITIVANJE, KAO I ZAJEDNIčKO DELOVANJE MINISTARSTAVA FINANSIJA I PRAVDE. PORESKA UPRAVA ISTRAżIVAćE PO SLUżBENOJ DUżNOSTI, A IMOVINA BEZ POKRIćA BIćE OPOREZOVANA PO STOPI OD 75 ODSTO


Jedno pojavljivanje političara u TV emisiji sa skupocenim satom ili fotografisanje političarke sa tašnom od nekoliko hiljada evra biće okidač "specijalcima" Poreske uprave da krenu da češljaju njihovu imovinu po osnovu Zakona o poreklu imovine, koji je praktično gotov.

Nacrt zakona o poreklu imovine podrazumeva unakrsno ispitivanje imovine, a usmeren je na srednje i velike igrače - tajkune, narko-bosove, ali i političare.

Kako će to funkcionisati? Specijalni timovi Poreske uprave, u četiri regionalna odeljenja - Beograd, Novi Sad, Niš i Kragujevac - češljaće imovinu pomenutih kroz papire i to po službenoj dužnosti.

Ukoliko kod nekoga uvide disbalans u načinu života i prihodima, pozvaće ga na razgovor i tražiti da im dostavi papire o poreklu imovine. Za imovinu za koju se ustanovi da nemaju dokaz, oporezivaće se sa 75 odsto.

- Međutim, nas to ne sprečava da zbog 25 odsto ne ide krivični postupak - objašnjava Radomir Ilić, državni sekretar u Ministarstvu pravde, koji je pisao Nacrt zakona.

- Češljaćemo svakoga, bez izuzetka, i svako će morati da objasni odakle mu imovina koja ne odgovara njegovim prihodima - dodaje Ilić.

Pošto osoba može da kaže i da je auto od 100.000 evra nasledila od "tetke iz Brazila" ili da je novac za vilu dobila od "bogatog ujaka iz Australije", na jedinici je da te navode dalje, posebnom metodologijom, proverava sa službama iz inostranstva. Dakle, proverava se cela porodica osobe koja se češlja, a kad su posredi političari koji će biti na proveri, pod lupom će biti i najbliži stranački saradnici.

Ako jedinica uvidi da kod nekog političara, recimo predsednika neke stranke, postoji disbalans u životnom stilu i prohodima - luksuzan stan ili kuća, ekskluzivna putovanja, skup automobil i luksuzni satovi - ne proverava mu samo porodicu već i stranačke saradnike. Svi oni se češljaju kroz šemu da bi se utvrdilo da li je novac za luksuzan život šef stranke dobio upravo kroz partiju.

Nacrt zakona predviđa i da će u svakoj jedinici biti po pet ljudi, dok će obuka trajati više godina. Pripadnici specijalne jedinice PU s vremena na vreme odlaziće u inostranstvo na usavršavanje. Kao zemlja model u kojoj će se oni obučavati izabrana je Italija.

Nacrt dugo očekivanog Zakona o poreklu imovine trenutno je u Ministarstvu finansija, da i oni daju svoj pečat. Kad Ministarstvo finansija vrati Nacrt zakona u Ministarstvo pravde, sastaće se Radna grupa da se sve utanači. Očekuje se da Nacrt zakona javnosti bude obelodanjen do septembra 2016. godine.

Izvor: Vebsajt Kurir, 11.06.2016.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija