Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

DRŽAVNO VEĆE TUŽILACA: DVT USKORO šALJE VLADI RS PREDLOG ZA NOVOG TUżIOCA ZA RATNE ZLOčINE


Novi Tužilac za ratne zločine mogao bi da bude izabran do kraja juna, najkasnije početkom jula 2016. godine. Državnom veću tužilaca (DVT), 10. juna 2016. godine, program organizacije i unapređenja Tužilaštva predstavilo je pet kandidata, pa će postupak, što se tiče DVT, praktično biti završen ove nedelje. Predlog zatim ide pred Vladu Republike Srbije, a konačnu reč imaće poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srbije, koja bira tužioca većinom gladova od 250 poslanika.

DVT će Tužioca za ratne zločine birati između pet kandidata. Osim Dejana Terzića i Snežane Stanojković, to su zamenik republičkog javnog tužioca Đorđe Ostojić, zamenik tužioca za ratne zločine Milan Petrović, kao i Milorad Trošić, zamenik višeg tužioca u Novom Sadu.

Kandidati su svoje programe predstavili petočlanoj komisiji na čijem je čelu novi tužilac za organizovani kriminal organizovani kriminal, Mladen Nenadić. Članovi komisije su još i Jovan Prijić, zamenik Republičkog tužioca, Mirjana Ilić, sudija Višeg suda u Beogradu, Rastko Popović, predsednik Posebnog odeljenja Višeg suda u Beogradu i Edvard Jerin, apelacioni tužilac u Nišu.

Od pet kandidata za Tužioca za ratne zločine za program organizacije i unapređenja Tužilaštva naviši broj bodova dobila je Snežana Stanojković. Od mogućih 20 bodova, njen program Komisija je ocenila sa 19,6 bodova, iza nje je prvi zamenik tužioca za ratne zločine i aktuelni rukovodilac tog tužilaštva Milan Petrović sa 13,6 bodova.

Dalje slede sudija Apelacionog suda u Novom Sadu Dejan Terzić sa 11,6 bodova, zamenik Republičkog javnog tužioca Đorđe Ostojić sa 10, 8 bodova i na kraju zamenik Višeg javnog tužioca u Novom Sadu Milorad Trošić.

Podnoseći izveštaj Savetu bezbednosti o radu Tribunala u Hagu, proteklih šest meseci, glavni tužilac Serž Bramerc ocenio je kao neuspeh i "zabrinjavajuću činjenicu" to što Vlada Republike Srbija nije obezbedila imenovanje novog Tužioca za ratne zločine do decembra 2015. godine, kada je Vladimiru Vukčeviću, koji je na funkciji bio od 2003. godine, istekao mandat.

- Pošto je najmanje godinu dana bilo poznato da će se bivši glavni tužilac penzionisati, teško je razumeti kako proces imenovanja njegovog naslednika nije mogao da se završi na vreme. Osim toga, proces izbora naslednika otvorio je brojne zabrinutosti, pa se posmatrači pitaju kako su neiskusni kandidati rangirani više od dokazanih kandidata sa decenijama tužilačkog iskustva - navodi se u izveštaju.

Kancelarija tužioca, naveo je Bramerc, očekuje da će ponavljanje izbora biti sprovedeno transparentno, u skladu sa profesionalnim kriterijumima, i da će dovesti do imenovanja kandidata sa neprikosnovenim iskustvom i nespornom reputacijom.

Povodom ovih kritika, Saša Obradović, koji je predstavljao srpsku Vladu na sednici Saveta bezbednosti, naveo je da je u toku novi krug izbora, a da je u međuvremenu srpsko Tužilaštvo za ratne zločine potpuno operativno pod vođstvom prvog zamenika, Milana Petrovića.

Izvor: Vebsajt Tanjug i Novosti, 12.06.2016.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija