Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

REFERENTNA KAMATNA STOPA SMANJENA NA NIVO OD 8,5 ODSTO


Izvršni odbor Narodne banke Srbije je na današnjoj sednici odlučio da referentnu kamatnu stopu smanji za 0,5 procentnih poena i ona sada iznosi 8,5 odsto.

Donoseći odluku o smanjenju referentne kamatne stope, Izvršni odbor je imao u vidu da će se međugodišnja stopa inflacije i u narednom periodu kretati oko donje granice cilja. Takođe, ocenio je da nedavne poplave neće uticati na povećanje inflatornih pritisaka, koji će i ubuduće ostati niski.

Niskim inflatornim pritiscima doprinosi stabilnost inflacionih očekivanja i deviznog kursa, što je rezultat mera monetarne politike, povoljnih platnobilansnih kretanja i pada premije rizika zemlje, konstatovao je Izvršni odbor.

Smanjeni su i rizici iz međunarodnog okruženja, čemu doprinosi i povećanje ekspanzivnosti monetarne politike Evropske centralne banke, što bi, po oceni Izvršnog odbora, trebalo pozitivno da utiče na povećanje likvidnosti na međunarodnom tržištu kapitala.

Izvršni odbor je konstatovao da će nedavne poplave imati negativan efekat na ekonomsku aktivnost, posebno u energetici i poljoprivredi, zbog čega se u ovoj godini može očekivati stagnacija BDP-a. Takođe, iz istih razloga, platnobilansna kretanja biće nepovoljnija nego ranija očekivanja, ali će učešće tekućeg deficita u BDP-u i ove godine biti niže u odnosu na prethodnu.

Štete od poplava zahtevaće dodatne napore fiskalne politike u narednom periodu. Ipak, Izvršni odbor očekuje da će Vlada ostati odlučna u sprovođenju fiskalne konsolidacije, strukturnih reformi i mera za dalje poboljšanje privrednog ambijenta.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će se odlučivati o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 10. jula.

Izvor: Press služba Narodne banke Srbije, 12.6.2014.