Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

EKSPERTI INSISTIRAJU NA SPROVOĐENJU MEDIJSKE STRATEGIJE


Vlada Srbije i Skupština Srbije moraju, bez daljeg odlaganja, da obezbede punu primenu Medijske strategije, poručili su eksperti Medijske opservatorije za jugoističnu Evropu u analizi "Integritet medija je važan".

Ekspertkinje Jovanka Matić i Dubravka Valić Nedeljković podsetile su u analizi da je Vlada Srbije usvojila Medijsku strategiju 2011. godine i navele da gotovo ništa nije urađeno na sprovođenju te strategije, iako postoji jasan akcioni plan za primenu odredbi iz tog dokumenta, koji je usvojen nakon višegodišnje i široke javne rasprave.

Dodale su da novo medijsko zakonodavstvo, koje je predviđeno Medijskom strategijom, mora da obezbedi nediskriminatorno poslovno okruženje i jednake mogućnosti za sve medije, zatim transparentno vlasništvo nad medijima i sprečavanje koncentracije vlasništva nad medijima.

Potrebno je obezbediti neutralnost, nepristrasnost i transparentnost u svim formama državne pomoći medijima, kroz javne konkurse pod jednakim uslovima za sve medije, i pod nadzorom nezavisnih i nestranačkih komisija, navele su ekspertkinje.

Prema njihovim rečima, mora se obezbediti finansijska i urednička nezavisnost javnih servisa, transparentnost njihovog rada, kao i finansijska i politička nezavisnost u radu Republičke radiodifuzne agencije.

Ministarstvo kulture i informisanja trebalo bi da obezbedi odgovarajuće podzakonske akte u procesu privatizacije medija koji su još uvek u državnom vlasništvu i kroz konkretne podsticajne mere ohrabriti novinare da postanu vlasnici medija u kojima rade, navodi se u analizi.

Ocenjuje se da novinari nemaju dovoljno kapaciteta da brane profesiju, čemu doprinosi i činjenica da ne mogu da se ujedine u odbrani sopstvenih interesa, kao i činjenica da rade u veoma lošem ekonomskom okruženju.

Jovanka Matić i Dubravka Valić Nedeljković pozvale su Medijsku koaliciju da inicira osnivanje nacionalnog sindikata novinara, koji neće biti povezan ni sa jednom postojećom profesionalnom organizacijom, koji će biti slobodan od političkih uticaja i posvećen isključivo zaštiti radnih prava novinara, kroz pregovore sa poslodavcima, koji će rezultirati kolektivnim granskim ugovorom.

Na dvodnevnoj konferenciji u Tirani učestvuju predstavnici medija, novinarskih udruženja, regulatornih tela, kao i medijski stručnjaci iz Jugoistočne Evrope i EU. Analiza "Integritet medija je važan" deo je projekta koji sprovodi Medijska opservatorija za jugoistočnu Evropu, uz podršku Evropske unije.

Novinarstvo je oteto od novinara, a mediji su oteti od publike, ocenili su danas u Tirani učesnici regionalne konferencije o integritetu medija u jugoistočnoj Evropi i poručili da se takva loša slika može promeniti samo ako za to postoji volja unutar same profesije.

Mediji mogu da povrate integritet samo ako postoji konsenzus oko stave da oni imaju obavezu da služe javnom interesu i da zadovollje komunikacijska prava građana, kazali su učesnici konferencije.

"Mediji koji ne služe javnom interesu, korumpirani su, a korumpirani mediji su duboko nedemokratski. Ali, to nije samo problem ovog regiona, već bi se moglo reći da je to postalo globalni problem, pa se moraju tražiti i globalna rešenja za njega", ocenila je koordinatorka Medijske opservatorije za jugoistočnu Evropu Brankica Petković.

Prema njenim rečima, iz dana u dan jača pritisak na medije i sistem korupcionaških veza, što blokira i uništava mogućnost da mediji služe javnom interesu, a to veoma škodi demokratiji.

Učesnici skupa su istakli da velike probleme u funkcionisanju medija predstavljaju neadekvatni medijski zakoni, ali i činjenica da se zakoni koji postoje i koji su solidno napisani, zapravo ne primenjuju u praksi.

Veliki problem je i netransparentnost vlasništva nad medijima, kao i direktno i indirektno mešanje države u medijsko tržište, ali i u rad javnih radio-televizijskih servisa koji nisu nezavisni od političkog uticaja.

Učesnici skupa su postavili i pitanje da li su novinari žrtve takvog sistema ili su zapravo i oni saučesnici u uništavanju integriteta medija.

Biti novinar danas znači biti društveno degradiran na slugu biznismena, profesionalno sveden na držača mikrofona, a ekonomski sveden na osobu bez prava, sa platom koja je često niža od prosečne, navedeno je u zaključcima studije "Medijski integritet", koju je izradila grupa autora koja se bavi analizom medijske situacije u jugoistočnoj Evropi.

Izvor: RTV, Beta