Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

UČEŠĆEM REPUBLIČKOG JAVNOG TUŽILAŠTVA U RADU MREŽE GENERALNIH TUŽILACA EVROPSKE UNIJE, SRBIJA ISPUNJAVA JEDNU OD PREPORUKA EVROPSKE KOMISIJE ZA POGLAVLJE 24 - "PRAVDA, SLOBODA I BEZBEDNOST"


Republički javni tužilac, Zagorka Dolovac, učestvuje na Devetom sastanku Mreže generalnih tužilaca Evropske unije, koji se održava od 11. do 13. maja u Hagu, na kojem učestvuju predstavnici 28 država EU, saopštilo je Republičko javno tužilaštvo.

Dolovac na sastanku učestvuje po pozivu generalnog tužioca Holandije Jana Vatse Fokensa, koji predsedava i Mrežom generalnih tužilaca EU u 2016 godini.

Srpsko RJT primljeno je 2015. godine u Mrežu generalnih tužilaca koji postupaju pred Vrhovnim sudovima država članica Evropske unije u svojstvu posmatrača, a ove godine po prvi put učestvuje na godišnjem sastanku, zajedno sa predstavnicima Generalnih tužilaštava 28 drugih evropskih zemalja.

Učešćem RJT u radu Mreže, Republika Srbija ispunjava jednu od preporuka Evropske komisije za Poglavlje 24 - "Pravda, sloboda i bezbednost".

Na ovogodišnjem sastanku Mreže razgovarano je o najboljim načinima borbe protiv novih trendova kriminala i unapređenju međusobne saradnje, posebno u oblasti visokotehnološkog kriminala, o praksi Evropskog suda za ljudska prava i Suda pravde EU, kao i o osnivanju Evropskog javnog tužilaštva, navodi se u saopštenju.

RJT podseća da ima uspešnu medunarođnu saradnju i pravnu pomoć u okviru evropskih i regionalnih pravosudnih mreža, kao što su Evrodžast i Sepag, kao i odličnu bilateralnu saradnju sa mnogim inostranim tužilaštvima, koja je rezultirala potpisivanjem 19 memoranduma o saradnji, od čega 10 sa pravosudnim organima država članica Evropske unije.

Medutim, u vreme porasta transnacionalnog kriminala, uključujući terorizam, krijumčarenje ljudima, organizovani kriminal, visokotehnološki kriminal i druga teška krivična dela, RJT teži intenziviranju međunarodne saradnje što se između ostalog, ostvaruje učešćem u međunarodnim pravosudnim mrežama, napominje se u saopštenju.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 12.05.2015.
Naslov: Redakcija