Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDNACRT GRAĐANSKOG ZAKONIKA: PREDVIđENO JE OSNIVANJE ALIMENTACIONOG FONDA, IZ KOGA BI SE DETETU RODITELJA KOJI VIšE NE żIVE U BRAčNOJ ILI VANBRAčNOJ ZAJEDNICI, ISPLAćIVALO IZDRżAVANJE KOJE JE SUD ODREDIO PRAVNOSNAżNOM I IZVRšNOM ODLUKOM, A KOJU RODITELJ - DUżNIK IZDRżAVANJA, IZBEGAVA DA IZVRšI. SREDSTVA ISPLAćENA IZ ALIMENTACIONOG FONDA DRżAVI ćE REFUNDIRATI RODITELJ DUżNIK, UVEćANA ZA 10-15 ODSTO NA IME NAKNADE PRINUDNE NAPLATE


Prednacrt Građanskog zakonika, koji će do jula 2016. godine biti na javnoj raspravi, predviđa osnivanje Alimentacionog fonda.

Ovaj fond bi trebalo finansijski da pomogne samohranim roditeljima u periodu kada drugi supružnik ne isplaćuje propisanu alimentaciju.

Samohrani roditelji koji ne mogu da naplate propisanu alimentaciju od drugog roditelja, konačno u toj borbi neće biti sami. Umesto njih, spor će voditi Alimentacioni fond, koji će im u tom periodu i isplaćivati utvrđeni iznos alimentacije.

"Kada onaj staratelj kod koga se nalazi dete ne dobija alimentaciju drugog bivšeg supružnika i da je taj period duži od tri meseca, onda se može obratiti Alimentacionom fondu, dobiti minimalni iznos koji bi se utvrdio na nivou republike i ta isplata bi trajala najduže do tri godine u kontinuitetu", kaže Dragana Ćorić, iz udruženja Roditelj.

I dok fond bude isplaćivao alimentaciju jednom, pokrenuće postupak protiv drugog roditelja, koji će fondu morati da vrati utvrđeni iznos. On bi tako trebalo da funkcioniše, a koliko je novca potrebno za njegovo osnivanje, članica komisije za izradu GZ, profesorka Olga Cvejić Jančić, kaže da u komisiji o tome još nije bilo reči.

"Ali ono što je bitno naglasiti jeste da novca nikad nema dovoljno i uvek ima dovoljno, nije stvar u tome da li ima i kolika je veličina budžeta nego šta su prioriteti i kako će se ta budžetska sredstva raspoređivati, a mi mislimo da je zaštita dece i pomoć nepotpunim porodicama za podizanje i vaspitanje dece vrlo značajna i da treba da bude među prioritetnim mestima kod rasporeda budžetskih sredstva", kaže prof. Jančić.

Samo u Novom Sadu tokom protekle godine pokrenuto je 145 krivičnih postupaka zbog nedavanja propisanog izdržavanja. Sa osnivanjem Alimentacionog fonda, koje se očekuje naredne godine, ta cifra trebalo bi da bude i veća, budući da se mnogi roditelji u nedostaku vremena i novca danas ne odlučuju na pokretanje sudskog postupka.

O ovoj, ali i drugim novinama koje su predviđene Prednacrtom Građanskog zakonika, možete se informisati na višednevnom savetovanju kompanije Paragraf, na Zlatiboru (Hotel Palisad), u periodu od 22. do 25. maja 2016. godine.

Izvor: Vebsajt RTV, Vesna Spasojević, 11.05.2016.
Naslov: Redakcija