Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

MERE PRITVORA SE OLAKO IZRIČU I NEPRIMERENO DUGO TRAJU


Dosadašnje reforme pravosuđa nisu dovele do efikasnijeg rada sudova u takozvanim pritvorskim predmetima:

  • utisak je da se mere pritvora često olako izriču,
  • da su neprimereno dugog trajanja, kao i
  • da sudovi retko određuju mere poput jemstva, koje predstavljaju efikasne alternative pritvoru.

 

Okolnosti koje prate izvršenje mere pritvora, povrede pretpostavke nevinosti pritvorenika, kao i uslovi izvršenja te mere, u velikom broju slučajeva predstavljaju svojevrsnu kaznu pre osude.

Smeštajni i drugi životni uslovi pritvorenika u pojedinim pritvorskim jedinicama i dalje nisu u skladu sa važećim standardima.

Prisutna je pojava da se pritvorenici koji nisu ranije osuđivani smeštaju u istu spavaonicu sa pritvorenicima koji su ranije osuđivani, a ne poklanja se dovoljna pažnja raspoređivanju pritvorenika u zavisnosti od vrste krivičnog dela koje im se stavlja na teret. Navedeno nije u skladu sa važećim propisima i može imati dalekosežne negativne posledice po pritvorena lica.

Višegodišnji pritvor može dovesti do značajnih poremećaja u bračnim i porodičnim odnosima pritvorenika. Ohrabruje to što su nakon brojnih pritužbi pritvorenika u Okružnom zatvoru u Beogradu formirane posebne prostorije za posetu bračnog druga, dece i drugih bliskih lica.

Žene kojima je izrečena mera pritvora smeštaju se u pritvorskim jedinicama zatvora širom Srbije. Njihov relativno mali broj u jednoj pritvorskoj jedinici ima za posledicu da su pojedine od njih tokom izvršenja mere pritvora, često na duži rok, praktično u usamljenju. Iako u sistemu izvršenja krivičnih sankcija to predstavlja disciplinsku ili posebnu meru koja je strogo vremenski ograničena, u postojećoj praksi to je za pojedine pritvorenice redovan način izvršenja mere pritvora. 

Izvor: www.danas.rs, Miloš Janković