Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAŠTITNIK GRAĐANA: Preispitati plan o eventualnom ukidanju isplate penzija na kućnu adresu korisnika, uzimajući u obzir naročitu ranjivost grupe građana koju bi ovakve mere pogodile u ostvarivanju njihovih elementarnih prava


Posebni savetnik ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Vladan Manić, izneo je podatak da je u 2016. godini u Srbiji 1,3 miliona penzionera primalo penziju preko tekućeg računa, a ta usluga je državu koštala 80 miliona dinara na godišnjem nivou. Sa druge strane 426.000 penzionera je primalo penziju na ruke, što je koštalo državu 811 miliona dinara godišnje. Zbog toga se, kako je naveo, razmišlja o italijanskom modelu - ograničavanja prava penzionera, odnosno da se novim penzionerima ne dozvoli opcija primanja penzija na ruke, već da moraju da otvore tekući račun.

Povodom informacije do koje je iz medija došao Zaštitnik građana, a kojom se iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja najavljuje mogućnost ukidanja isplate penzija na kućnu adresu korisnika, zamenica Zaštitnika građana za prava osoba sa invaliditetom i starijih Vladana Jović je pozvala Ministarstvo da još jednom preispita svoj stav, uzimajući u obzir naročitu ranjivost grupe građana koju bi ovakve mere pogodile u ostvarivanju njihovih elementarnih prava.

Naime, ukidanje ove usluge, s obzirom da se radi o osobama koje su najčešće teško pokretne, narušenog zdravlja, neretko žive sami ili u udaljenim mestima gde ne postoje ekspoziture banaka i Pošte, značilo bi pre svega egzistencijalno ugrožavanje ove ranjive grupe stanovništva, s obzirom da bi im i ostvarivanje svih drugih Ustavom Republike Srbije ("Sl. glasnik RS", br. 98/2006) i zakonom zagarantovanih prava bilo znatno otežano.

Zamenicu Zaštitnika građana je posebno zatekla informacija koju je u medije izneo savetnik ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, "da se deset puta više novca izdvaja iz državne kase za isplatu penzionera koji svoje čekove primaju na kućnu adresu od onih kojima pare ležu na tekući račun, a kojih je trostruko više", s obzirom na to da troškove dostave na kućnu adresu, kako to stoji i na zvaničnoj internet prezentaciji Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje, snosi korisnik penzije (po poslovnoj politici Pošte).

Izvor: Vebsajt Zaštitnika građana, 10.03.2017.
Naslov, Obeležavanje: Redakcija