Zastava Bosne i Hercegovine

UREDBA O OCENJIVANJU POLICIJSKIH SLUŽBENIKA I DRUGIH ZAPOSLENIH U MINISTARSTVU UNUTRAŠNJIH POSLOVA: Uredba stupa na snagu 14. marta 2017. godine i uvodi savremeni model ocenjivanja, koji se različito vrednuje za izvršilačka i rukovodilačka radna mesta. Ocenjivanje se sprovodi u dva ciklusa sa jednom zaključnom godišnjom ocenom


Uredba o ocenjivanju policijskih službenika i drugih zaposlenih u ministarstvu unutrašnjih poslova ("Sl. glasnik RS", br. 17/2017 - dalje: Uredba), koju je donela Vlada Republike Srbije, uvodi savremeni model ocenjivanja, zasnovan na bazičnim kompetencijama zaposlenih i rezultatima rada, koji se različito vrednuju za izvršilačka i rukovodilačka radna mesta.

U odnosu na prethodni način ocenjivanja, sadašnji model podrazumeva ocenjivanje u dva ciklusa sa jednom zaključnom godišnjom ocenom, što ukazuje da će ocenjivači kontinuirano pratiti napredak i rezultate rada zaposlenih.

Za razliku od dosadašnjeg načina ocenjivanja, koji je predviđao da po prigovoru na ocenu rada zaposlenog odlučuje rukovodilac organa, novi model ocenjivanja uvodi kontrolora, koji ima korektivnu ulogu u postupku ocenjivanja, kao i Komisiju za preispitivanje zaključne ocene rada, koja postupa po zahtevu zaposlenog koji nije zadovoljan ocenom.

Na taj način podstiče se nepristrasnost ocenjivača u postupku ocenjivanja.

Novi model ocenjivanja pratiće i softverska aplikacija, kojom će se dodatno obezbediti automatizacija i minimiziranje subjektivnog uticaja na ocenu.

Imajući u vidu da je ocenjivanje jedan od preduslova za karijerno napredovanje u Ministarstvu unutrašnjih poslova, posebna pažnja biće posvećena upoznavanju svih zaposlenih sa novim procedurama, kao i edukaciji ocenjivača.

Uredbom se potvrđuje se reformski pravac Ministarstva u oblasti upravljanja ljudskim resursima, navodi se u saopštenju MUP-a.

Izvor: Vebsajt MUP, 10.03.2017.
Naslov: Redakcija