Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

U PRIPREMI ZAKON O SISTEMU PLATA ZAPOSLENIH U JAVNIM SLUŽBAMA: Suština Zakona je uvođenje platnih razreda, vrednovanje rada i učinka službenika


Kada bude usvojen Zakon o sistemu plata zaposlenih u javnim službama, oni koji rade isti posao bolje, više i efikasnije od svojih kolega, mogli bi za to da budu nagrađeni i većim primanjima, rekla je ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić.

Ona je objasnila da Ministarstvo trenutno radi na dva zakona - o lokalnoj samoupravi i AP Vojvodini, i o platama u javnim službama.

"Ovaj prvi je već završen, trenutno u vezi sa njim imamo konsultacije sa Ministarstvom finansija, tako da očekujem da će on prvi da ide na usvajanje", navela je Brnabić.

Kada je u pitanju Zakon o sistemu plata zaposlenih u javnim službama, na njemu trenutno radi radna grupa, a njegova suština je da dođe do uvođenja sistema platnih razreda.

Međutim, kako je naglasila, ono što je mnogo bitnije i bez čega ni sam Zakon neće imati nikakvog efekta, jeste vrednovanje rada i učinka službenika, jer u ovom trenutku sistem vrednovanja ne funkcioniše.

Prema njenom viđenju, situacija je trenutno takva da "svi dobijaju petice i neće da se zameraju jedni drugima".

"U takvoj atmosferi zapravo ne postoji nikakva motivacija za one najbolje koji imaju najveći potencijal da urade posao", rekla je ministarka.

Na pitanje da li to znači da će za bolji i efikasniji rad zaposleni biti i nagrađivani, ministarka je odgovorila - "apsolutno".

Brnabić očekuje da će ove godine doći do povećanja plata u privatnom sektoru, ali da ne bi mogla da kaže i za koliko.

"Očekujemo to jer se ekonomska snaga svake zemlje ogleda u odnosu plata u privatnom i javnom sektoru. Ono što je meni pokazatelj da Srbija ide u pravom smeru jeste da su konačno plate u privatnom sektoru u privredi veće nego u državnoj upravi, kako i treba da bude. Nažalost, dugo nije bilo tako, ali moralo bi jer privreda izdržava javnu upravu", zaključila je Brnabić.

Izvor: Vebsajt RTV, 10.03.2017.
Naslov: Redakcija