Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NACRT ZAKONA O RODNOJ RAVNOPRAVNOSTI: Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost traži usvajanje zakona


U Koordinacionom telu za rodnu ravnopravnost, na čijem je čelu potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović, a koje je predložilo Nacrt zakona o rodnoj ravnopravnosti, reagovali su na informaciju iz kabineta premijerke Brnabić da će taj predlog morati da se menja.

U Koordinacionom telu tvrde da "nije istinita informacija iz kabineta premijerke da je nacrt od polovine prošle godine u nadležnosti Ministarstva za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja" na čijem je čelu Zoran Đorđević.

- Nacrt zakona dobio je već pozitivna mišljenja Evropske komisije i svih ministarstava, osim Ministarstva rada. Zvanični predlagač ovog zakona je kabinet potpredsednice Vlade Zorane Mihajlović, a zaključkom odbora Vlade, upravo je taj kabinet obavezan da, kao predlagač, usaglasi nacrt sa primedbama Ministarstva rada. Predsednica Koordinacionog tela je krajem septembra prošle godine, posle kritika ministra rada na Nacrt zakona, javno pozvala ministra Zorana Đorđevića da dostavi konkretne predloge kako da se isprave delovi na koje je imao zamerke, ali do današnjeg dana nijedan predlog zvanično nije stigao - kažu u Koordinacionom telu.

U ovom telu čude se i najavi iz kabineta premijerke da će biti formiran Savet za rodnu ravnopravnost koji će biti zadužen za finalizaciju zakona pre predaje Narodnoj skupštini na usvajanje.

- Nigde u zakonu se ne predviđa osnivanje nekog novog saveta za rodnu ravnopravnost. Ovaj predlog je utoliko čudniji jer je bilo dosta neopravdanih kritika kako će novi zakon doneti veće troškove privredi, koje su podržali i premijerka Srbije i ministar rada, a s druge strane traži se formiranje nekog novog saveta čiji bi rad bio plaćan novcem građana Srbije - kažu u Koordinacionom telu.

U Koordinacionom telu ističu da je krajnje vreme da premijerka donese odluku hoće li naša zemlja dobiti novi zakon o rodnoj ravnopravnosti ili neće.

- Svako dalje prepucavanje zvaničnih i nezvaničnih sagovornika iz kabineta premijerke sa potpredsednicom Vlade nema nikakvog smisla i samo je pokušaj stvaranja alibija za dalje gubljenje vremena i neusvajanje ovog važnog zakona za sve građane i građanke Srbije koji su i te kako zaslužili da imaju veća prava - navode u Koordinacionom telu.

Izvor: Vebsajt Blic, 08.02.2018.
Naslov: Redakcija