Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NEZAKONITA NAPLATA RAČUNA ZA VRTIĆ: U Beogradu do sada doneto oko 1.500 pravosnažnih presuda. Po dobijanju pravosnažne presude, roditelji po isteku zakonskog roka od 15 dana, mogu da zatraže isplatu novčanog iznosa koji je sud presudio. Ako do toga ne dođe, oni mogu pokrenuti postupak prinudne naplate


Roditeljima, koji su dobili pravosnažne sudske presude u svoju korist zbog nezakonite naplate vrtića u periodu od 2010. do 2014. godine, Grad Beograd je počeo da isplaćuje novac u iznosima koje je sud utvrdio. Iz gradske kase je, u prošloj godini za te namene isplaćeno oko milion i po evra, a očekuje se da će ovaj iznos biti višestruko veći, pošto je sudovima podneto više od 12.000 tužbi.

Iako u sudovima nema posebne evidencije samo za podneske roditelja koji traže povraćaj novca jer su plaćali vrtić skuplje nego što je trebalo, već su oni svrstani u sve ostale postupke u koje je uključena Skupština grada, procenjuje se da je do sada doneto oko 1.500 pravosnažnih presuda. Prosta računica govori da je roditeljima, u proseku, isplaćeno po hiljadu evra.

- U 2017. godini Grad Beograd je isplatio oko 200 miliona dinara roditeljima, po čijim tužbama je sud tako presudio - kaže Slavko Gak, sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu. - Dinamika presuda zavisi isključivo od sudova pred kojima se vode ovi postupci, a Grad će nastaviti da postupa u skladu sa odlukama koje se donesu.

Roditelji koji su tužili Grad i predškolske ustanove traže povraćaj novca za period od 3. aprila 2010. do 31. decembra 2014. godine. Ekonomska cena vrtića tada je bila 13.000 dinara, a mnogi roditelji su, umesto 2.600 dinara koliko iznosi 80 odsto iznosa, kako je i predviđeno zakonom, plaćali 8.700, a kasnije 9.700 dinara mesečno, što je bilo i po 7.000 dinara više.

I, dok u Gradskom pravobranilaštvu smatraju da je žalba osnovana samo za period od 1. septembra do 31. decembra 2014. godine, sudske presude govore drugačije. Prvostepenom presudom, Gradu i predškolskoj ustanovi naloženo je da roditeljima koji su tužbu podneli u decembru 2015. godine, isplate 114.649 dinara bez kamate. Kako se taksativno navodi, sud je utvrdio da je naplata većih računa trajala od decembra 2012. do novembra 2014. godine.

Posle dobijanja pravosnažne presude, roditelji po isteku zakonskog roka od 15 dana, mogu da zatraže isplatu novčanog iznosa koji je sud presudio. Ako do toga ne dođe, oni mogu pokrenuti postupak prinudne naplate. Međutim, za tim, sasvim izvesno, neće biti potrebe, jer su nadležni u Gradu najavili da će ispoštovati sve odluke suda.

Prve tužbe roditelji su podneli već krajem 2015. godine, ali je "udarni" mesec bio april 2016. godine, kada je Prvom osnovnom sudu podneto oko 5.000 tužbi građana, odnosno po 244 dnevno, da bi se kasnije taj broj smanjivao. Na veliki odziv roditelja da pravdu potraže na sudu uticalo je mišljenje Vrhovnog kasacionog suda da imaju pravo na naknadu štete.

Izvor: Vebsajt Novosti, B. Borisavljević, 09.02.2018.
Naslov: Redakcija