Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

INICIJATIVA STRUČNJAKA ZA UTVRĐIVANJE ISTINE O POSLEDICAMA NATO BOMBARDOVANJA: Održan prvi sastanak za formiranje Saveta za pripremanje tužbe protiv 19 zemalja članica


Prvi u nizu sastanaka koji treba da dovedu do formiranja Saveta za pripremanje krivične tužbe protiv 19 članica NATO pakta koje su 1999. godine bombardovali našu zemlju održan je prošle nedelje u Nišu. Prema rečima advokata Srđana Aleksića do kraja godine tužiće svaku zemlju ponaosob i poziva pravnike i lekare da im se pridruže.

- Već godinu dana pripremamo dokumentaciju za pisanje tužbe. Nekoliko zemalja su morale vojnicima koji su bili angažovani na Kosovu da plate odštetu. Smatram da i građani Srbije, pogotovo oni koji su oboleli od karcinoma, imaju identična prava. Zbog osiromašenog uranijuma ugroženo nam je zdravlje i zagađena je životna sredina - kaže Aleksić.

Za sada je izvesno da će član ovog tima biti Sreto Nogo, profesor krivičnog prava koji smatra da tužba protiv NATO neće doneti političke probleme Srbiji.

- Ova tužba nije političko već pravno pitanje. Mi nismo protiv NATO, neka on radi svoj posao. Ali, ako je NATO počinio krivično delo on treba za to da odgovara i to je jedino što tražimo - tvrdi Nogo i dodaje da imaju veliki podršku van Srbije oko prikupljanja materijala za tužbu.

Sastanak ovog Saveta, gotovo se podudarilo sa sveže obelodanjenim zaključkom Istražne komisije italijanskog parlamenta da "postoji jasna veza između izlaganja osiromašenom uranijumu i obolevanja od najtežih bolesti italijanskih vojnika koji su bili u misijama na Kosovu, u Bosni, Iraku i Avganistanu". Zaključak Komisije, već je izazvao negodovanje Ministarstva odbrane Italije i "zaglušujuću tišinu vlasti", ali je nesporno da će se o njemu uskoro raspravljati u italijanskom Parlamentu. Reč je, zapravo, o zaključku koji bi trebalo da ubrza izglasavanje "zakona o načinu definisanja kompenzacije za obolele i preminule italijanske vojnike".

- Ova vest iz Italije je istinski vetar u leđa svima u Srbiji koji se bore da dokažu da je NATO bombardovanje izazvalo ekološku katastrofu u našoj zemlji i epidemiju karcinoma - kaže advokat Srđan Aleksić. - Sva pravna iskustva i dosad donete presude u Italiji, koje potvrđuju vezu između osiromašenog uranijuma i obolevanja njihovih vojnika od raka, leukemije i bolesti štitaste žlezde, nama su izuzetno dragoceni. Pozivajući se na takve presude, pre svega u Italiji, zemlji članici NATO čiji su vojnici bili deo misije na Kosmetu i u Bosni, biće nam lakše da zahtevamo odštete za naše obolele i preminule građane. Osim toga, tražićemo i adekvatno lečenje naših državljana upravo od onih koji su "posejali" osiromašeni uranijum u Srbiji.

On podseća da su u Italiji već donete 43 presude, od kojih je 13 pravosnažno. One propisuju isplaćivanje odštete italijanskim vojnicima koji su učestvovali u misijama od BiH preko KiM i Iraka do Avganistana, a potom se razboleli od posledica korišćenja oružja sa osiromašenim uranijumom.

- Prva pravna pobeda bila je 3. novembra 2012. godine, kada je građanski sud u Rimu utvrdio da je Andrea Antonaćija, vojnika koji je služio u Bosni, ubio osiromašeni uranijum - podseća Aleksić.

- Zbog toga je Ministarstvo odbrane bilo osuđeno da plati skoro milion evra porodici, pošto je uspostavljena uzročno-posledična veza između bolesti vojnika, a reč je o Hočkinovom limfomu, i izlaganja osiromašenom uranijumu. Posle ove presude, Italijani su postali svesni da od preminulih vojnika do dece rođene sa malformitetima, osiromašeni uranijum ubija u tišini.

- Početkom juna, u Nišu ćemo organizovati međunarodno savetovanje o uzročno-posledičnoj vezi osiromašenog uranijuma i obolevanja od malignih bolesti - najavljuje advokat Aleksić. - Za taj skup predavanja pripremaju eminentni naučnici iz Evrope i sveta. Uz njihovu pomoć i nesporne podatke koje planiraju da obelodane u Nišu, imaćemo naučne dokaze o štetnosti osiromašenog uranijuma koje nijedan sud u svetu neće moći da obori.

- Mnogo me je obradovala vest iz Italije - kaže prof. dr Danica Grujičić. - Jasno je da i mi sada, posle gotovo 20 godina, imamo pravo da analiziramo sve što se desilo tokom bombardovanja Srbije bombama sa osiromašenim uranijumom.

Nadam se da će ovaj zaključak italijanske Parlamentarne komisije ubrzati formiranje Koordinacionog tela za ispitivanje posledica NATO agresije 1999. godine koje bi se bavilo i merama za ublažavanje tih posledica tamo gde još može. Imali smo čvrsta obećanja za formiranje ovog tela, i nadam se da će biti ispunjena. Ne znam gde je zapelo.

Izvor: Vebsajt Novosti, D. A., J. Matijević, 09.02.2018.
Naslov: Redakcija