Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ADVOKATSKA KOMORA BEOGRADA: Disciplinsko tužilaštvo AKB-a pokrenulo je postupak protiv predsednika komore zbog teže povrede dužnosti i ugleda advokature, jer nije postupao po odlukama koje je AKB donela, onemogućio je sazivanje skupštine komore, sprečavao je rad i sprovođenje odluka skupštine i upravnog odbora. Za disciplinske prestupe koje se predsedniku AKB stavljaju na teret zaprećena je novčana kazna, ali i mera brisanja iz imenika advokata


Disciplinsko tužilaštvo Advokatske komore Beograda (AKB) pokrenulo je postupak protiv predsednika komore, Slobodana Šoškića, zbog teže povrede dužnosti i ugleda advokature. Tužilaštvo, koje je postupak pokrenulo po službenoj dužnosti, Šoškića tereti da nije postupao po odlukama koje je AKB donela, da je onemogućio sazivanje skupštine komore, kao i da je sprečavao rad i sprovođenje odluka skupštine i upravnog odbora.

Za disciplinske prestupe koje se predsedniku AKB stavljaju na teret zaprećena je novčana kazna, ali i mera brisanja iz imenika advokata.

Disciplinsko tužilaštvo stavilo je Šoškiću na teret da od septembra 2016. godine kao predsednik AKB nije postupao po odlukama skupštine koja je održana u aprilu 2016. godine, kao i da je od tada preduzeo niz radnji kako bi sprečio održavanje izborne skupštine komore.

Aktuelni predsednik AKB ima rok od osam dana da se izjasni o navodima disciplinskog tužilaštva, posle čega će ono odlučiti hoće li protiv njega podići optužnicu. U slučaju da dođe do optuženja, počeće glavni pretres pred disciplinskim sudom AKB koji se vodi po pravilima Zakonika o krivičnom postupku ("Sl. glasnik RS", br. 72/2011, 101/2011, 121/2012, 32/2013, 45/2013 i 55/2014).

Šoškić je za predsednika AKB izabran 2010. godine. Iako je bilo predviđeno da se naredni izbori održe 2014. godine (Šoškić je biran na mandat od četiri godine), aktuelni predsednik do danas nije sazvao izbornu skupštinu advokatske komore iako je bio u obavezi da to uradi.

Umesto izbora, vođen je veći broj sudskih postupaka u kojima je osporavan izbor predsednika komore i članova Upravnog odbora, tako da je stvoren svojevrsni galimatijas kada je reč o tome ko je legitimni predsednik komore i koji članovi UO imaju, a koji nemaju legitimitet. Ono što nije sporno i što nije dovedeno u pitanje nijednim sudskim postupkom, jeste legitimitet disciplinskih organa komore, odnosno disciplinskog suda.

Slobodan Šoškić kaže da nikakav dokument disciplinskog tužilaštva AKB nije dobio i da zbog toga ne može da komentariše pokretanje postupka protiv njega.

Beogradskoj advokaturi uskoro predstoje izbori. Skupština Advokatske komore Beograda na kojoj bi trebalo da budu izabrani novi predsednik, potpredsednik i organi komore najavljena je za 19. februar 2017. godine.

Održavanje izborne skupštine AKB je uslov za održavanje izbora u Advokatskoj komori Srbije.

Izvor: Vebsajt Politika, Miroslava Derikonjić, 12.02.2017.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija