Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

UREDBA O RASPODELI PODSTICAJA U POLJOPRIVREDI I RURALNOM RAZVOJU U 2017. GODINI: Podsticaji svinjarima povećani su na 10.000 dinara, a predviđeno je da se ovoga puta finansiraju i muška grla


Na osnovu Uredbe o raspodeli podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju ("Sl. glasnik RS", br. 8/2017) podsticaji svinjarima povećani su na 10.000 dinara, umesto dosadašnjih 7.000, ali je predviđeno da se ovoga puta finansiraju i muška grla. U pitanju su kvalitetne priplodne krmače i nerasti, dok su podsticaji za tov svinja ostali 1.000 dinara po grlu u tovu. Sremci koji se bave tovom svinja smatraju da je ovo dobar potez države, jer se polako vraća nada u stočarstvo koje je nekada u ovom delu Vojvodine bilo veoma razvijeno.

Povećanje podsticaja za kvalitetne priplodne krmače i neraste sa sedam na deset hiljada dinara obradovalo je Sremce koji se bave ovom vrstom proizvodnje. Kako kažu svaka pomoć je dobro došla, jer su troškovi proizvodnje veliki.

I u Udruženju poljoprivrednika opštine Ruma u kome ima i dosta stočara pozdravljaju povećanje podsticajnih sredstava. Kažu ovo može da bude prvi korak ka ozdravljenju stočarstva koje je nekada bilo na prvom mestu kod sremskih paora.

Nekada je svinja bilo u svakom domaćinstvu, godinama se taj broj smanjivao, a sada u opštini Ruma ima oko 2.000 kvalitetnih priplodnih krmača. Jasno se vidi koliko će novca sa ovim povećanjem doći u opštinu Ruma kod naših stočara.

Sa ulaganjima u stočarstvo treba nastaviti smatraju upućeni. Nadu za bolje dane daju i najave iz Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine da će se sa većim davanjima nastaviti naredne dve godine, što bi pomoglo da stvari krenu sa mrtve tačke. Naravno problem je uvek otkupna cena svinja koja još uvek nije sigurna. Česte oscilacije cena ispraznile su obore kod mnogih sremskih domaćina, pa je za vraćanje na stare grane ovoj vrsti proizvodnje potrebna daleko veća pomoć od one koja je bila prethodnih godina.

Izvor: Vebsajt RTV, 09.02.2017.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija