Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O JAVNO-PRIVATNOM PARTNERSTVU I KONCESIJAMA: Vlada RS objavila poziv za 25-ogodišnju koncesiju aerodroma "Nikola Tesla". U nadmetanju neće moći da učestvuju kompanije koje već upravljaju aerodromima u radijusu od 450 kilometara od Beograda. Pobednik koncesije biće dužan da registruje pravno lice na teritoriji Srbije na koje će, po dobijanju koncesije, preći pravo korišćenja sve nepokretne imovine Aerodroma koje će se po isteku koncesije vratiti na Republiku Srbiju


Vlada Republike Srbije i akcionarsko društvo Aerodrom "Nikola Tesla" objavili su Javni poziv zainteresovanim stranama za koncesiju beogradskog aerodroma u trajanju od 25 godina.

Prema uslovima koncesije u nadmetanju neće moći da učestvuju kompanije koje već upravljaju aerodromima u radijusu od 450 kilometara od Beograda, što znači da iz trke ispadaju kompanije "ADP" (jedan od koncesionara zagrebačkog aerodroma "Pleso") kao i turski konglomerat "TAV" koji upravlja aerodromima u Makedoniji.

Javni poziv, koji je objavljen na sajtu beogradskog aerodroma, predviđa da će preciznije obaveze budućeg koncesionara biti finansiranje, razvoj u formi izgradnje i rekonstrukcije, održavanje i upravljanje (menadžment) celokupne infrastrukture Aerodroma "Nikola Tesla" i obavljanje formalne uloge operatera aerodroma.

Pobednik koncesije biće dužan da registruje pravno lice na teritoriji Srbije na koje će, po dobijanju koncesije, preći pravo korišćenja sve nepokretne imovine Aerodroma "Nikola Tesla" koje će se po isteku koncesije vratiti na Republiku Srbiju.

Predviđa se da se koncesija odvija u dve faze.

U prvoj fazi dostaviće se neobavezujuće ponude, dok će se u drugoj fazi dostaviti obavezujuće ponude.

Svi zainteresovani za koncesiju imaće 15 dana da predaju zahtev za učestvovanje u prvoj fazi, a vreme teče od 10. februara 2017. godine.

Takođe, imaju 60 dana ukupno da predaju svoje neobavezujuće ponude u sklopu Faze 1. Svako ko je zainteresovan da otkupi tendersku dokumentaciju to će moći da uradi za 1.000 evra.

Kompanije ili konzorcijumi zainteresovani za koncesiju moraće da ispune i uslov da poseduju više od 500 miliona evra kapitala.

Izvor: Vebsajt Blic, 12.02.2017.
Naslov: Redakcija