Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O JAVNOM INFORMISANJU I MEDIJIMA: APR POKREćE REGISTAR MEDIJA KOJI ćE OBEZBEDITI JAVNOST PODATAKA O VLASNIčKIM UDELIMA I NOVčANIM SREDSTVIMA KOJA SE DODELJUJU MEDIJIMA


Pravna baza Paragraf Lex

Registar medija počeće s radom 13. februara 2015. godine, čime prestaje s radom Registar javnih glasila.

Elektronske podatke iz Registra javnih glasila APR će uneti u bazu podataka novog Registra medija po službenoj dužnosti, dok će izdavači medija imati rok od šest meseci da ispune zakonsku obavezu prijavljivanja podataka koji se nisu registrovali u starom registru.

Uspostavljanjem novog registra biće obezbeđena javnost podataka i dokumenata o pravnim i fizičkim licima koja imaju više od 5 odsto udela u osnivačkom kapitalu izdavača i o njihovim povezanim licima, kao i podatke o drugim izdavačima u kojima ta lica imaju više od 5 odsto udela u osnivačkom kapitalu.

Javnosti će biti stavljeni na uvid i podaci o državnoj pomoći i novčanim sredstvima koja medijima dodeljuju državni organi, lokalna samouprava, organizacije sa javnim ovlašćenjima ili pravna lica koje osniva ili finansira Republika Srbija, autonomna pokrajina ili lokalna samouprava.

Osim toga, Registar će pružati i javne podatke o prosečno prodatom tiražu medija u kalendarskoj godini koji će se prijavljivati do 31. marta tekuće godine za prethodnu godinu.

Preko linka Pretraga podataka biće omogućen pristup javnim podacima iz Registra medija, a Agencija će objaviti i nove obrasce registracionih prijava, kao i uputstva o potrebnoj dokumentaciji za registraciju medija po novom Zakonu o javnom informisanju i medijima ("Sl. glasnik RS", br. 83/2014).

Izvor: Vebsajt Agencije za privredne registre, 12.02.2015.