Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

INICIJATIVA ZA OCENU USTAVNOSTI "SOLIDARNOG POREZA": NA SOLIDARNOM POREZU MALE UŠTEDE, NA SIVOJ EKONOMIJI OGROMNI GUBICI


Sindikati obrazovanja, zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti i visokom obrazovanju traže da Ministarstvo finansija izmeni Pravilnik o primeni poreza na plate veće od 60.000 dinara, a od Ustavnog suda Srbije ocenu ustavnosti zakona kojim je "solidarni porez" propisan.

Mesec dana nakon početka naplate "solidarnog poreza", Sindikat zdravstva uputio je inicijativu za ocenu ustavnosti zakona Ustavnom sudu, a zahtev će takođe ovih dana uputiti i Sindikat obrazovanja Srbije, najavili su danas predstavnici sindikata na konferenciji za medije.

Zakon koji propisuje oporezivanje zaposlenih u javnom sektoru sa platom većom od 60.000 dinara ne pravi velike uštede a diskriminiše zaposlene, ocenio je predsednik Sindikata zdravstva Zoran Savić i naveo da zaposleni u privatnom sektoru navodno primaju manje plate, a javna je tajna da većina privatnih poslodavaca u Srbiji prijavljuje minimalac a ostatak plate radnicima daje "na ruke".

On je rekao, da ukoliko je država želela da zaista primeni "solidarni porez", onda je to trebalo da se primeni na sve zaposlene, i u javnom i u privatnom sektoru, ali u manjem procentu od onog koji je sada propisan.

Pravilnikom o primeni "solidarnog poreza" propisano je da se ne oporezuju mesečne plate, već zbir neto zarade i drugih primanja isplaćenih u mesecu, istakao je Savić.

Takav pravilnik o umanjenju neto prihoda predstavlja "legalizaciju pljačke" čak i zaposlenih sa najnižim primanjima, jer je dovoljno da država uplati nekoliko minimalaca ili naknada za bolovanje koja kasne i potpuno legalno naplati ovaj porez, rekao je Savić.

Država će na platama profesora fakulteta uštedeti oko 720 miliona dinara, a pri tom pušta više od 300.000 ljudi koji deluju u sivoj ekonomiji da ne plaćaju ni poreze ni doprinose, što po najskromnijoj računici iznosi 200 milijardi dinara gubitka prihoda za državnu kasu, rekao je predsednik Sindikata obrazovanja Srbije Branislav Pavlović.

Prema njegovim rečima primenom zakona kojim se oporezuju zarade veće od 60.000 ne samo da su smanjene plate profesorima, već je u potpunosti narušen i odnos koeficijenta zarada u visokoškolskim ustanovama.

Izvor: Tanjug