Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NARODNA BANKE SRBIJE: REFERENTNA KAMATNA STOPA ZADRżANA NA NIVOU OD 4,5 ODSTO


Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je na sednici održanoj 12. januara 2016. godine da referentnu kamatnu stopu zadrži na postojećem nivou od 4,5 odsto.

Donoseći odluku o zadržavanju referentne kamatne stope, Izvršni odbor je imao u vidu prisutne neizvesnosti u međunarodnom okruženju. Sa početkom normalizacije monetarne politike FED-a, neizvesnost se sada odnosi na tempo i obim povećanja referentne kamatne stope tokom 2016. godine, koji će u najvećoj meri opredeliti kretanja na robnim i finansijskim tržištima i tokove kapitala prema zemljama u usponu.

Sa druge strane, ublažavanju ovih efekata doprineće Evropska centralna banka koja je u decembru dodatno povećala ekspanzivnost monetarne politike i produžila trajanje nestandardnih mera do marta 2017. godine. Uz jake geopolitičke tenzije, neizvesnost u međunarodnom okruženju povećavaju i turbulencije na finansijskom tržištu i usporavanje rasta u Kini.

Međutim, povećanju otpornosti domaće ekonomije na prisutne rizike iz međunarodnog okruženja u velikoj meri doprinose postignuti rezultati u oblasti fiskalne konsolidacije i obezbeđenja održivosti javnih finansija, unapređenja poslovnog i investicionog ambijenta, kao i smanjenje spoljne neravnoteže.

Izvršni odbor je ocenio da će inflatorni pritisci i u narednom periodu biti niski. Međugodišnja inflacija je ispod cilja Narodne banke Srbije, a inflaciona očekivanja finansijskog sektora i privrede i dalje se nalaze ispod njegove centralne vrednosti od 4%, ne samo za jednu, već i za dve godine unapred. U pravcu održavanja niske inflacije deluju niske cene primarnih proizvoda, naročito nafte, generalno niska inflacija u međunarodnom okruženju, restriktivna fiskalna politika, kao i još uvek niska agregatna tražnja, na koju bi moglo da utiče i usporavanje globalnog rasta. I pored prisutnih rizika, NBS očekuje postepen rast inflacije i njen povratak u granice cilja u drugoj polovini ove godine, čemu će doprineti i dosadašnje ublažavanje monetarne politike.

S obzirom na to da neizvesnost u pogledu kretanja inflacije prevashodno potiče iz međunarodnog okruženja, stepen ekspanzivnosti monetarne politike Narodne banke Srbije u narednom periodu zavisiće pre svega od procene inflatornog uticaja koji bi mogla da imaju dešavanja na međunarodnim robnim i finansijskim tržištima.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 11. februara 2016. godine.

Izvor: Press služna Narodne banke Srbije, 12.01.2016.
Naslov: Redakcija