Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ŠANSA U IZVOZU KUKURUZA


U ovoj ekonomskoj godini Srbija se kao izvoznik kukuruza na svetsko tržište vraća u velikom stilu. Najavljeni izvozni bum bio bi narušen samo pokušajima neodgovornih trgovaca koji bi eventualno želeli da unovče loš kukuruz roda 2012. godine. Zato treba biti maksimalno oprezan poručuju stručnjaci.

Srbija je tradicionalno bila među prvih deset izvoznika kukuruza u svetu. Pojava aflatoksina roda 2012 uz podbačaj u prinosima uslovila je i drastično umanjenje izvoza te – kod nas fundamntalne poljoprivredne kulture. A onda su barem kada je zdravstvena bezbednot u pitanju stigla bolja vremena za žuto zlato pa je pored dobrog prinosa od oko sest tona po hektaru najnoviji rod kukuruza i kvalitetan sto pokazuju i kontinuirane kontrole poručuje ministar poljoprivrede Dragan Glamočić.

U ekonomskoj 2013 /2014. godini već u prva tri meseca nakon berbe kukuruza izvezeno je 550 hiljada tona te žitarice, a to daje nadu da će izvozni bilans Srbije kada je kukuruz u pitanju preći dva miliona tona. To će Srbiju vratiti u red respektabilnih izvoznika u svetskim razmerama ističe prvi čovek produktne berze novi sad žarko galetin. Takvu projekciju mogu narušiti samo neodgovorni trgovci, a to bi povratku domaćeg kukuruza na svetsku pijacu nanelo nemerljivu štetu.

U svakom slučaju u 2014. godinu ušli smo sa dobrim šansama da povratimo lidersku poziciju u izvozu kukuruza. Ali i u stilu povratka na velika vrata treba biti maksimalno oprezan jer se na zahtevnim inostranim tržištima greške skupo plaćaju.

Izvor: Tanjug