Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

U PRIPREMI ZAKON O STAROM SAJMIŠTU: Nacrt zakona će biti završen do kraja januara 2017. godine. Zakonom će biti posebno definisano šta je Holokaust, a šta genocid nad Romima i Srbima. Biće uređeno i to i da svaki od tri stradala naroda ima svoj memorijal, odnosno muzej u okviru kompleksa. Memorijalni centar će imati i obrazovni i naučnoistraživački karakter


Nacrt zakona o budućem memorijalnom centru na Starom sajmištu biće završen do kraja januara 2017. godine. Ovo je najavio vladika Jovan Ćulibrk, predsednik Komisije za utvrđivanje programskih sadržaja i davanje predloga modela upravljanja ovim memorijalnim kompleksom.

U koncentracionom logoru na Sajmištu, u ono vreme nazvanom Lager Zemlin (Logor Zemun), do maja 1942. pobijena je skoro cela jevrejska zajednica u Srbiji, a tu je nastradao i nemali broj Roma. Od maja 1942. do 1944. bio je to logor za Srbe, Rome i druge narode koji su ubijani zbog etničke i ideološke pripadnosti, podsetio je episkop Jovan prilikom obilaska Kule na Sajmištu zajedno sa specijalnim izaslanikom američkog Stejt departmenta za pitanje Holokausta Tomasom Jezgerdijem i gradskim menadžerom Beograda Goranom Vesićem.

- S obzirom na to da je reč o događajima velikim ne samo za istoriju našeg naroda već i celog čovečanstva, i s obzirom na to da će memorijalni centar imati i obrazovni, muzeološki i naučnoistraživački karakter pored memorijalnog, osnivanje ove specifične institucije moglo se urediti samo zakonom, a ne nekim sporednim aktom - objasnio je episkop Jovan.

Budući da je Staro sajmište do sada bilo pod okriljem Grada Beograda, ovim zakonom celo pitanje biće podignuto na nivo države.

Zakonom će biti posebno definisano šta je Holokaust, a šta genocid nad Romima i Srbima. Biće uređeno i to i da svaki od tri stradala naroda ima svoj memorijal, odnosno muzej u okviru kompleksa. Dakle, jevrejsko stradanje obeležiće muzej Holokausta, romsko poseban muzej, a srpsko, u Drugom svetskom ratu i kasnije, srpski memorijal. Naravno, prioritet će imati obeležavanje Sajmišta kao stratišta u periodu 1942-1944.

Zakon će biti urađen po ugledu na Zakon o muzeju žrtava genocida, a on bi trebalo da da osnov i za razrešenje zamršenih vlasničkih odnosa na parcelama na kojima će se memorijalni kompleks nalaziti. U okviru njega trebalo bi da postoji i umetnička galerija, a biće organizovane i umetničke kolonije čija će tema biti stradanje.

Vladika Jovan izrazio je zadovoljstvo što međunarodna zajednica prati "zbivanja s nekadašnjim koncentracionom logorom" Staro sajmište, a gradski menadžer Goran Vesić je rekao da je izgradnja memorijala "civilizacijska obaveza Srbije i grada Beograda prema Jevrejima, Srbima i Romima koji su tu stradali". Vesić je napomenuo da grad Beograd i država u izgradnji računaju i na novac iz zemlje, ali i iz međunarodnih fondova.

Izgradnja celog kompleksa mogla bi da potraje deceniju, ali će Stara kula biti završena do kraja 2018. godine. U toku je tender za njeno idejno rešenje i ona će biti centralno mesto novog memorijalnog kompleksa.

Specijalni izaslanik Jezgerdi pozdravio je nameru Vlade i grada da Sajmište urede kao memorijalni kompleks i još jednom pohvalio usvajanje Zakona o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtvama Holokausta koje nemaju živih zakonskih naslednika ("Sl. glasnik RS", br. 13/2016).

Izvor: Vebsajt Novosti, V. Crnjanski Spasojević, 08.12. 2016.
Naslov: Redakcija