Zastava Bosne i Hercegovine

KRIVIČNO DELO ZLOUPOTREBE POLOŽAJA ODGOVORNOG LICA I ZLOUPOTREBE POLOŽAJA: U 18 skladišta robe iz robnih rezervi nedostaje ukupno 50.000 tona merkantilne pšenice i preko 30.000 tona kukuruza


Po nalogu Tužilaštva za borbu protiv organizovanog kriminala, policija je privela četiri osobe, zbog sumnje da su u periodu od 2008 do 2013. republičku Direkciju za robne rezerve oštetili za 270 miliona dinara, saznaje Radio - televizija Vojvodine u tužilaštvu.

Policija je protiv njih Tužilaštvu podnela krivičnu prijavu zbog sumnje da su izvršili krivično delo zloupotrebe položaja odgovornog lica i zloupotrebe položaja.

Prema navodima krivične prijave postoji sumnja da je J.F. u periodu od 2008. do 2013. godine prisvojila više od 10 hiljada tona merkantilne pšenice u vrednosti od oko 245 miliona dinara koja joj je bila poverena na skladištenje, a da su joj u tome pomogli Z.D. I V.S. Stanković, dok je navod za M.P. da je on u istom ovom predmetu, nakon otkrivanja manjka pšenice nastavio da plaća troškove zakupa skladištenja i da je i on na ovaj način i „Mili Mlinu“ i J.F. pribavio protivpravnu imovinsku korist, izdavanjem lažne dokumentacije, na osnovu koje joj je Direkcija za robne rezerve dala pšenicu na skladištenje, iako za nju u silosu nije bilo mesta. Po odobrenju Tužilaštva, protiv okrivljenih je određena mera zadržavanja, radi saslušanja . Kako RTV saznaje, kontrola poslovanja se ne završava ovim slučajem, već policija ima nalog da proverava rad drugih skladištara. Radna grupa Vlade Srbije, oformljena da izvrši kontrolu stanja u skladištima je u junu prošle godine ustanovila da u 18 skladišta robe iz robnih rezervi nedostaje ukupno 50.000 tona merkantilne pšenice i preko 30.000 tona kukuruza.

"Među tih 18 skladištara je bilo i Privredno društvo „Mili Mlin“, kod koga smo zatekli da fali preko 10.000 tona merkantilne pšenice. U vezi sa zatečenim stanjem, Radna grupa je izveštaj svoj uputila MUP-u Srbije, radi daljeg preduzimanja mera iz njihove nadležnosti", kaže Dragan Gajić, predsednik radne grupe.

Nove informacije u vezi sa današnjim hapšenjem očekujemo nakon saslušanja okrivljenih.

Izvor: RTV