Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

POVERENIK I ZAŠTITNIK GRAĐANA UKAZUJU NA OBAVEZU ZAŠTITE PODATAKA O LIČNOSTI


Zaštitnik građana, Saša Janković i Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Rodoljub Šabić, ponovo su upozorili na dužnost zaštite adrese stanovanja, jedinstvenog matičnog broja građana i drugih podataka o ličnosti.

Zaštita podataka o ličnosti je neophodna i onda kada se državni organi i tela, mediji i druge organizacije i pojedinci bave pojavama i osobama od nespornog interesa za javnost.

 "Nema ni jednog cilja, uključujući tu i transparentnost, borbu protiv korupcije i drugih oblika kriminala, koji zahteva kršenje ljudskih prava koja pripadaju svakom od nas i svaki od tih ciljeva se uspešno i efikasno može ostvariti uz puno poštovanje ljudskih prava", istakli su u zajedničkom saopštenju Zaštitnik građana i Poverenik.

Oni su razgovarli sa predstavnikom Saveta Vlade Republike Srbije za borbu protiv korupcije o tome da i u situacijama kada je opravdano objavljivanje imena i prezimena nekog lica nije opravdano objavljivanje kućne adrese i drugih podataka zaštićenihZakonom o zaštiti podataka o ličnosti ("Sl. glasnik RS", br. 97/2008, 104/2009 - dr. zakon, 68/2012 - odluka US i 107/2012), bez čijeg objavljivanja se takođe može ostvariti svrha izveštavanja, koji je prihvatio da iz izveštaja Saveta za javnost budu uklonjene adrese stanovanja.

Istovremeno, Zaštitnik građana i Poverenik apeluju na medije da, čak i kada državni organi i tela greškom objave lične podatke koji bi morali biti zaštićeni, takve informacije ipak ne objave iz razloga profesionalnosti, etičnosti i zaštite elementarne privatnosti i bezbednosti, navedeno je u saopštenju.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 10.11.2015.
Naslov: Redakcija