Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

EVROPSKA KOMISIJA: POZITIVAN IZVEšTAJ O NAPRETKU SRBIJE U PROCESU EVROINTEGRACIJA


Srbija ostaje posvećena strateškom cilju ulaska u EU i sprovodi ambiciozni plan političkih i ekonomskih reformi, ocenjeno je u najnovijem izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije u pridruživanju EU.

Srbija je pohvaljena i za napredak u ekonomskim reformama, uz konstataciju da se ekonomija Srbije oporavlja od recesije, a da je zahvaljujući značajnim merama konsolidacije i boljoj naplati poreza, znatno smanjen budžetski deficit.

U izveštaju se ističe da je naša zemlja uspešno finalizovala akcione planove potrebne za otvaranje pregovaračkih poglavlja, koji se odnose na vladavinu prava.

Beograd je igrao konstruktivnu ulogu i regionu i ostao posvećen normalizaciji odnosa sa Prištinom, sa kojom su postignuti ključni sporazumi.

Srbija je imala veoma konstrukitvnu ulogu u rešavanju migrantske krize, ocenjuje Evropska komisija u objavljenom izveštaju.

U dokumentu se takođe ističe da i pored poboljšanog zakonskog okvira situacija u vezi sa vladavinom prava i nezavisnosti pravosuđa još nije zadovoljavajuća, jer nisu sasvim otklonjene mogućnosti političkog uticaja na tužioce i sudove.

Srbija je uspostavila pravni i institucionalni okvir za poštovanje temeljnih prava, a potrebno je obezbediti doslednu primenu širom zemlje, uključujući zaštitu manjina, navodi Komisija.

U poslednje vreme poboljšanja je saradnja između vlasti i nezavisnih regulatornih tela i Ombudsmana, ali potrebno je dodatno poboljšanje, ocenjuje se u izveštaju.

Komisija uz to smatra da je potrebno učiniti više da se obezbedi puno poštovanje slobode medija i slobode izražavanja, naročito u pogledu transparentnosti vlasništva i finansiranja medija.

Srbija će morati da progresivno prilagođava spoljnu i bezbednosnu politiku sa politikom u EU u periodu do pristupanja, podseća Evropska komisija.

Komesar za susedsku politiku i proširenje, Johanes Han, ocenio je da su se stekli uslovi za otvaranje prvih pregovaračkih poglavlja do kraja 2015. godine.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju, Dejvid Mekalister, izjavio je da je važno da Komisija smatra da je Srbija ostvarila dovoljan napredak da otvori prva poglavlja.

Ceo izveštaj o napretku Srbije na putu ka EU možete videti ovde.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 10.11.2015.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija