Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NAJAVLJENE IZMENE ZAKONA O SLOBODNOM PRISTUPU INFORMACIJAMA OD JAVNOG ZNAČAJA: POTREBNO UNAPREDITI PROCEDURE KOJIMA SE OBEZBEđUJE POšTOVANJE PRAVILA O DOSTUPNOSTI PODATAKA OD JAVNOG ZNAčAJA


Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave Vlade Republike Srbije saopštilo je da je potrebno značajno unaprediti postupanje organa državne uprave prema pravu građana na zaštitu podataka o ličnosti, kao i pravu na pristup informacijama od javnog značaja.

U saopštenju se navodi da je ovakvu ocenu izneo i poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić, i dodaje da Vlada vodi razgovore i sprovodi aktivnosti radi adekvatnije zaštite ovih prava.

Informacije koje su nedavno iznete u javnost u vezi sa navodnim odavanjem podataka o ličnosti u Poreskoj upravi, kao i način na koji su iznete, ukazuju na potrebu pojačanog angažovanja po pitanju obaveze službenika da odgovorno postupa sa podacima, uz poštovanje zaštite podataka o ličnosti, poštovanja i zaštite digniteta državnih službenika, kao i zaštite identiteta osoba pre nego što nadležni organi donesu odluku o pokretanju postupka.

Ministarstvo ubrzano radi na izmenama Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, kao i na unapređenju prakse sprovođenja Zakona o državnim službenicima, jačajući princip odgovornosti, profesionalnosti i integriteta državnih službenika.

U izradi je i akcioni plan za sprovođenje reforme javne uprave, u koji će biti uključene i aktivnosti na promociji i jačanju sprovođenja Kodeksa ponašanja državnih službenika.

Uporedo sa ovim aktivnostima, potrebno je unaprediti procedure kojima se obezbeđuje poštovanje pravila o dostupnosti podataka od javnog značaja, o ličnosti i tajnih podataka.

Na taj način će se osigurati standardizovano postupanje i država osposobiti da efikasnije sprovodi reforme, angažujući najbolje i najkvalifikovanije kadrove.

Svaki drugi način postupanja smanjuje sposobnost države da radi svoj posao i dovodi do urušavanja poverenja u rad državnih organa, objašnjava se u saopštenju.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 11.11.2014.