Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O ZDRAVSTVENOM OSIGURANJU: Elektronske zdravstvene knjižice obaveza do 31. decembra 2016. godine. Troškovi izrade iznose 400 dinara, a osiguranici prilikom podnošenja dokumentacije dostavljaju i uplatnicu kao dokaz plaćanja


Zamena papirnih zdravstvenih knjižica elektronskim karticama treba da bude završena do kraja 2016. godine, a zbog velikih gužvi u filijalama Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) na Novom Beogradu i Voždovcu produženo je radno vreme do 19.30 sati, dok filijala u Novom Sadu radi do 18 sati.

Elektronske zdravstvene kartice dobilo je do sada 2.257.755 osiguranika, što je manje od jedne trećine, a u RFZO-u rečeno je da oni koji ne zamene postojeće obrasce novim karticama, "mogu bez problema ostvarivati pravo na sve usluge iz zdravstvenog osiguranja".

"Kada je reč o dinamici zamene zdravstvenih knjižica zdravstvenim karticama primetan je rast broja zahteva na mesečnom nivou, koji se u 2016. godini kretao od 79.031 zahtev koliko je bilo u januaru, do 420.000 zahteva u septembru", kažu u RFZO.

Troškovi izrade kartice osiguranike koštaju 400 dinara, a osiguranici prilikom podnošenja dokumentacije dostavljaju i uplatnicu kao dokaz plaćanja.

Zdravstvena kartica sadrži sve podatke kao i stara papirna zdravstvena knjižica - ime i prezime osiguranog lica, datum rođenja, podatke o mestu prebivališta, JMBG, LBO, podatke o matičnoj filijali i ispostavi, podatke o nosiocu, podatke o osnovu osiguranja, podatke o datumu overe.

Osiguranici su u januaru ove godine nakon podnošenja zahteva čekali 20 do 30 dana na izradu kartice, dok se u avgustu ili septembru 2016. godine, zbog većeg broja zahteva, čekalo 30 do 40 dana, u zavisnosti od filijale do filijale.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 10.10.2016.
Naslov: Redakcija