Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ODRŽAN TREĆI SASTANAK ZAJEDNIČKOG KONSULTATIVNOG ODBORA EU SRBIJA: Razmatrana poglavlja 20 - preduzetništvo i industrijska politika i 24 – pravosuđe, sloboda i bezbednost


Učesnici trećeg sastanka Zajedničkog konsultativnog odbora civilnog društva (JCC) između EU i Srbije održanog u Beogradu raspravljali su o aktuelnoj situaciji i radu koji predstoji u pregovaračkom procesu Srbije.

Učesnici su razgovarali o Poglavlju 24 – pravosuđe, sloboda i bezbednost, sa posebnim osvrtom na migracije, Poglavlju 20 – preduzetništvo i industrijska politika, sa fokusom na promociju preduzetništva i ekonomski i društveni uticaj industrijskog zagađenja i klimatskih promena, kao i osnovnim načelima Agende o pristojnom poslu Međunarodne organizacije rada.

Zajednički konsultativni odbor EU i Srbije je jedno od tela uspostavljenih u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između EU i Srbije. JCC omogućuje organizacijama civilnog društva u EU i Srbiji da prate napredak Srbije ka EU i usvajaju preporuke za Vladu Republike Srbije i institucije EU. JCC pod pojmom civilnog društva podrazumeva organizacije poslodavaca, sindikata i druge koje zastupaju ekonomske, socijalne i građanske interese.

JCC ima 18 članova, po devet iz EU i Srbije, koji predstavljaju Evropski ekonomski i socijalni komitet i civilno društvo Srbije. Aktuelnim sastavom Odbora kopredsedavaju Jonut Sibian, član Evropskog ekonomskog i socijalnog komiteta i izvršni direktor Fondacije za razvoj civilnog društva Rumunije i Branislav Čanak, član Socijalno-ekonomskog saveta Srbije i predsednik UGS "Nezavisnost".

Izvor: Vebsajt EU Delegacija u Srbiji, 07.10.2016.
Naslov: Redakcija