Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

JAVNA RASPRAVA O NACRTU SMERNICA ZA PRIMENU KODEKSA NOVINARA SRBIJE U ONLAJN OKRUŽENJU: Rasprava će trajati do kraja oktobra 2016. godine


Radna grupa za izradu smernica za primenu Kodeksa novinara u onlajn okruženju u Srbiji objavila je Nacrt smernica za primenu Kodeksa novinara Srbije u onlajn okruženju i pozvala zainteresovane da do kraja oktobra 2016. godine Savetu za štampu pošalju primedbe i komentare radi poboljšanja teksta.

Smernice su podeljene na deset poglavlja koja prate strukturu Kodeksa novinara Srbije, a primenjivaće se "na medije i kanale komunikacije u odnosu na koje Savet za štampu u skladu sa svojim Statutom ima nadležnost, ali i na druge subjekte koji se bave novinarstvom u najširem smislu, a koji su spremni da prihvate nadležnost Saveta za štampu".

Prvo poglavlje je "Istinitost izveštavanja" i u njemu se ističe da se informacije moraju plasirati u skladu sa pravilima novinarske profesije, uz puno poštovanje prava građana da budu istinito, potpuno i blagovremeno informisani o pitanjima od javnog značaja.

Nije dozvoljeno objavljivanje izmišljene komunikacije, kao ni izmena (i potonje objavljivanje) komunikacije koja je takva da promeni njeno izvorno značenje, kontekst, smisao i prikaz (na primer: tendenciozno skraćivanje tekstova, kropovanje fotografija, montaža video zapisa), navodi se u smernicama.

Slede poglavlja "Nezavisnost od pritiska", "Sprečavanje korupcije i sukoba interesa", "Odgovornost novinara" i "Novinarska pažnja".

Posebnim poglavljem je uređeno i pitanje odnosa prema izvorima informisanja, ali i poštovanje privatnosti i autorstva.

Privatni podaci i zapisi, uključujući tu i privatne fotografije, video i druge zapise koje je privatna osoba objavila putem društvenih mreža ili drugih platformi moguće je objavljivati samo uz prethodnu saglasnost te osobe, osim u slučajevima kada interes javnosti preteže nad pravom na privatnost, i to u meri u kojoj je to neophodno da se ostvari svrha izveštavanja.

Završeno poglavlje u smernicama je posvećeno zaštiti novinara i u tom delu se precizira da za njega potpuno važe standardi koji su dati u Kodeksu novinara Srbije.

Predsednik Radne grupe Đorđe Krivokapić rekao je da Nacrt smernica po strukturi prati Kodeks novinara Srbije i da ima deset poglavlja.

Prema Krivokapiću, istinitost izveštavanja, odgovornost novinara, novinarska pažnja, odnos prema izvorima informacija, poštovanje autorstva i poštovanje privatnosti su oblasti u kojima je dato najviše novih smernica za rad u onlajn okruženju.

Član Radne grupe za izradu smernica advokat Miloš Stojković je podvukao da taj dokument nema ambiciju da zameni Kodeks novinara Srbije i da Kodeks i dalje ostaje krovni dokument.

Smernice služe da bi novinari znali na šta se u onlajn okruženju odnose pojedine odredbe Kodeksa novinara Srbije, objasnio je Stojković.

Prema Stojkoviću, najrazrađenija poglavlja u Nacrtu dokumenta u kome su date smernice za rad u onlajn okruženju su zaštita privatnosti i poštovanje autorstva.

To nije slučajno, jer smo analizom slučajeva koji su dolazili pred Savet za štampu došli do toga da su to dve oblasti u kojima se najviše javljaju prekršaji Kodeksa, naročito u delu zaštite maloletnika i žrtava nasilja, rekao je Stojković.

Petar Jeremić iz Udruženja novinara Srbije je rekao da bi bilo dobro da se u smernicama precizira da naslovi u onlajn izdanjima treba da odgovaraju suštini teksta.

Tanja Maksić iz Birn-a je ukazala na problem prikrivenog oglašavanja.

U Nacrtu smernica za rad u onlajn okruženju predviđa se da svaki oblik komercijalnog oglašavanja i političke propagande mora jasno biti razdvojen od novinarskog sadržaja.

Članovi Radne grupe za izradu smernica za rad u onlajn okruženju očekuju da javna rasprava o nacrtu njenog dokumenta traje do kraja meseca i da se potom objavi njegova konačna verzija.

Izvor: Vebsajt RTS i Danas, 10.10.2016.
Naslov: Redakcija