Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

U BRISELU PREDSTAVLJENI AKCIONI PLANOVI O PREGOVARAČKIM POGLAVLJIMA 23 I 24: USVAJANJE AKCIONIH PLANOVA JE PREDUSLOV ZA OTVARANJE PREGOVARAčKIH POGLAVLJA


Predstavnici zemalja članica Evropske unije primili su akcione planove za poglavlja 23 i 24 koje su im u Briselu 9. oktobra 2015. godine predstavil predvodnica srpskog tima za pregovore o proširenju, Tanja Miščević i šefovi radnih grupa za ta dva poglavlja.

S obzirom na složenost problematike i interesa zemalja članica, prijem nije mogao biti bolji, rekao je Čedomir Backović, šef radne grupe za poglavlje 23, koje se odnosi na pravosuđe i pomoćnik ministra pravde u Vladi Republike Srbije, dodajući da o tome najbolje svedoči aplauz koji se čuo na kraju predstavljanja.

Miščević je ukazala da je ovo poglavlje, pored Poglavlja 24 koje se tiče policije i Poglavlja 35 koje se odnosi na normalizaciju odnosa sa Prištinom, najvažnije u pregovaračkom procesu.

"Cilj je bio da države članice čuju našu stranu priče, sa kakvim smo se problemima suočavali i šta smo uradili, da bi oni što pre mogli da odluče o otvaranju poglavlja", rekla je ona.

Miščević i Backović su izrazili uverenje da će ova dva poglavlja biti otvorena početkom 2016. godine, nakon otvaranja poglavlja 32 (kontrola finansija) i 35, čije se otvaranje očekuje krajem 2015. godine.

Miščević je objasnila da akcioni planovi, čije je usvajanje neophodno da bi se poglavlja otvorila, sadrže spisak mera, metoda i vremenske rokove koje Srbija treba da ispuni tokom pregovora.

Kad se otvore poglavlja, dolaze na red primena planova, a to je važno ne samo zbog pristupanja EU, nego i da bismo izgradili bolje društvo, rekao je Backović, dodajući da je primenljivost bio osnovni princip tokom izrade planova.

Miščević je dodala da su problemi koji su postojali u vezi sa planom za Poglavlje 24, a koji su bili vezani za odnose sa kosovskim vlastima, otklonjeni time što je odlučeno da se o tim pitanjima raspravlja u okviru dijaloga Beograda i Prištine.

Izvor: Vebsajt Blic, 09.10.2015.