Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

EVROPSKI PARLAMENT: Srbiji plus za reforme i odnos prema izbeglicama, minus za stanje u medijima


Poslanici Evropskog parlamenta i poslanici Narodne skupštine Republike Srbije održali su četvrti zajednički sastanak Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU i Srbije u Strazburu.

Na sastanku delegacija Evropskog parlamenta i Skuštine poslanici su pohvalili refome koje srpske vlasti sprovode, human odnos prema izbeglicama i napredak u odnosima Beograda i Prištine. Kritikovali su trenutno stanje u medijima, pravosuđu i razilaženje stavova sa EU po pitanju sankcija prema Rusiji, navodi se u tekstu preporuka parlamentarnog odbora.

Poslanici Evropskog parlamenta pozdravili su krupne korake koje je Srbija napravila u cilju otvaranja prvih pregovaračkih poglavlja. Oni su ohrabrili srpske vlasti da nastave sprovođenje reformi i pozvali članice EU da do kraja 2015. godine daju saglasnost za otvaranje prvih pregovaračkih poglavlja.

Evroposlanici su pozdravili korake preduzete u cilju normalizacije odnosa Beograda i Prištine tokom poslednje pregovaračke runde u Briselu. Oni su ohrabrili Srbiju da nastavi da igra ključnu ulogu u unapređivanju regionalne saradnje.

Parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje pozdravio je spremnost EU da poveća humanitarnu i finansijsku podršku Srbiji kako bi se lakše izborila sa izbegličkom krizom.

Poslanici u Strazburu konstatovali su sa zabrinutošću tvrdnje o pojačanoj autocenzuri u srpskim medijima i nesrazmernost između stavova kojima se podržava vlast i onih kojima se ona kritikuje.

Tokom sastanka poslanici su pozvali na unapređenje kulture medija i sprečavanje dalje tabloidizacije i na sprovođenje hitne istrage napada na novinare.

Na sastanku u Strazburu konstatovane su značajne razlike u stavovima Srbije i EU po pitanju sankcija prema Rusiji i održavanja vojnih vežbi sa ovom zemljom. Evropski parlamentarci pozvali su Srbiju da što pre uskladi svoju spoljnu i bezbednosnu politiku sa politikom Unije.

Tokom sastanka evropskih i srpskih parlamentaraca istaknuto je loše stanje u kom se danas nalazi pravosuđe u Srbiji i na neophodnost dalje reforme pravosuđa.

Delegacija Evropskog parlamenta pohvalila je održavanje Parade ponosa u Beogradu uz puno poštovanje ljudskih prava i sloboda učesnika, kao i rad Kancelarije Zaštitnika građana, Saše Jankovića.

Sastanku su kopredsedavali Igor Šoltez ispred EP i srpski poslanik Vladimir Orlić. U debati su učestvovali Edvard Kukan, Nikolas Šmit, Žak Erik Paket i poslanici Narodne skupštine Republike Srbije.

Izvor: Vebsajt Blic, 08.10.2015.

https://www.blic.rs/vesti/politika/evropski-parlament-plus-za-reforme-i-odnos-prema-izbeglicama-minus-za-stanje-u/87qz5mc

 

 

Slika: 94

  • DRUGO OSNOVNO JAVNO TUŽILAŠTVO: Policijia da utvrdi sve činjenice u vezi sa septembarskim računima Infostana

Afera "Infostan", možda će dobiti sudski epilog, jer je Drugo osnovno javno tužilaštvo zatražilo od policije da se utvrde sve činjenice u vezi sa septembarskim računima. Nalog je dat posle predstavke Unije potrošača i informacije gradskog pravobranioca, u kome se ukazuju nepravilnosti u radu "Infostana".

U međuvremenu, dok sud ne kaže svoje, gradski čelnici moraće da reše status direktora ovog javnog gradskog preduzeća, Veselina Markovića. Na sednici Gradskog veća, održanoj 9. oktobra 2015. godine, članovi ovog tela dali su preporuku gradskom Parlamentu da se usvoji njegova ostavka.

"Tražio sam da Sekretarijat za komunalne poslove analizira kako je došlo do naplate osiguranja preko računa "Infostana". Kada se završi taj proces, podelićemo izveštaj", rekao je gradonačelnik Beograda, Siniša Mali.

Gradonačelnik je dodao da je direktor "Infostana" napravio grešku, kao i da se nada da će na narednoj sednici Skupštine grada odbornici doneti ispravnu odluku po ovom pitanju.

Izvor: Vebsajt B92, 10.10.2015.

Naslov, Obeležavanje: Redakcija

http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2015&mm=10&dd=10&nav_id=1049623

 

 

Slika: 78

  • MINISTARSTVO GRAĐEVINARSTVA, SAOBRAĆAJA I INFRASTRUKTURE: Srbija napredovala po stanju železničke infrastrukture

Srbija je po stanju železničke infrastrukture napredovala i konkurentnija je za 12 mesta u odnosu na stanje od 2012. godine, navodi se u izveštaju o konkuretnosti Svetskog ekonomskog foruma, objavilo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Tom napretku, navodi se u saopštenju Ministarstva, značajno je doprinela realizacija svih projekata za modernizaciju železnice, koja je ubrzana u prethodnom periodu.

Naime, u Globalnom izveštaju o konkurentnosti za period 2015. - 2016. godina, Srbija se po kvalitetu železničke infrastrukture nalazila na 90. mestu od 140 rangiranih.

U istom izveštaju Svetskog ekonomskog foruma za 2011. - 2012. godinu, Srbija se po kvalitetu železničke infrastrukture nalazila na 102. poziciji od 142 rangiranih, navedeno je u saopštenju.

Izvor: Vebsajt Blic, 08.10.2015.