Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

OD 1. JANUARA 2017. GODINE MINIMALNA CENA RADA PO RADNOM ČASU IZNOSIĆE 130 DINARA, DOK ĆE MINIMALNA MESEČNA ZARADA BITI 22.620 DINARA


Od 1. januara 2017. godine minimalna cena rada u Srbiji biće povećana sa 121 na 130 dinara po radnom satu, odlučeno je na sednici Socijalno-ekonomskog saveta. Tako će minimalna mesečna zarada od iduće godine iznositi 22.620 dinara.

Prema rečima ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja postignuta je visoka saglasnost o ovoj odluci između svih partnera, Vlade i sindikata.

On je podsetio na to da minimalna cena rada trenutno iznosi 121 dinar po času i da nije promenjena već dve godine, ističući da procene sindikata pokazuju da u Srbiji ima 300.000 do 350.000 radnika koji zarađuju minimalac.

Prema njegovim rečima, ova odluka Socijalno-ekonomskog saveta biće usvojena na prvoj sledećoj sednici Vlade, što je tehnička stvar.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije, Ljubisav Orbović, je izjavio da su sindikati bili spremni da dođu do kompromisa u opštem interesu.

Tih 130 dinara je možda nedovoljna cena za zaposlene i tražićemo uvek bolje, ali je pozitivno da imamo pomak, da se razgovara i o povećanju zarada u društvenom sektoru, što govori da privreda Srbije ide napred, objasnio je Orbović.

A razgovaraće se i o olakšicama za poslodavce, kaže predsednik Unije poslodavaca Srbije.

"Takođe smo dobili uveravanja na ovoj sednici od ministra privrede i ministra finansija da će se ozbiljno raditi na nekim stvarima na kojima Unija godinama insistira, a to je da se jednostavno izjednači plaćanje komunalnih usluga građana i privrede, da se ukinu brojni parafiskalni nameti koji jednostavno čine neizvesnost u poslovanju pojedinih privrednih društava", kaže predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković.

Sve ove teme naći će se na dnevnom redu Vlade do kraja ove godine, obećano je i radnicima i sindikatima. Iako su obe strane bile, kako su rekli, nikada bliže konsenzusu o visini minimalne zarade, konačnu odluku donela je Vlada Republike Srbije.

Izvor: Press služba Vlade Srbije, 10.09.2016.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija