Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NOVI PRAVILNIK ZA PODRŠKU RAZVOJU RURALNOG TURIZMA: MAKSIMALNI IZNOS PODSTICAJA ZA INVESTICIJE PO KORISNIKU BIćE 1.200.000 DINARA


Prema Pravilniku o podsticajima za unapređenje ekonomskih aktivnosti na selu kroz podršku nepoljoprivrednim aktivnostima ("Sl. glasnik RS", br. 67/2016), pravo na korišćenje podsticaja u skladu sa Zakonom o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju ("Sl. glasnik RS", br. 10/2013, 142/2014 i 103/2015) i Pravilnikom o podsticajima za unapređenje ekonomskih aktivnosti na selu kroz podršku nepoljoprivrednim aktivnostima imaju fizičko lice - nosilac registrovanog komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva, preduzetnik i pravno lice.

Podsticaji obuhvataju podršku programima koji se odnose na unapređenje ruralne ekonomije za investicije koje se sprovode s ciljem unapređenja kvaliteta života u ruralnim područjima.

To se odnosi na programe za podršku investicijama za izgradnju, dogradnju, adaptaciju, investiciono i tekuće održavanje, u cilju privođenja nameni, kao i nabavke opreme, a radi pružanja ugostiteljskih usluga u ugostiteljskim objektima u domaćoj radinosti ili seoskom turističkom domaćinstvu u smislu zakona kojim se uređuje turizam.

Ovi podsticaji obuhvataju: izgradnju novih objekata - autentični seoski objekti, radove investicionog i tekućeg održavanja postojećih, autentičnih seoskih objekata uz očuvanje narodnog graditeljstva i tradicionalne arhitekture, a radi pružanja ugostiteljskih usluga u poslovima domaće radinosti ili seoskom turističkom domaćinstvu.

Takođe obuhvataju i dogradnju i adaptaciju kupatila, saune, kuhinje i uvođenje sistema centralnog grejanja, a radi pružanja ugostiteljskih usluga u ugostiteljskim objektima u domaćoj radinosti ili seoskom turističkom domaćinstvu, radove investicionog održavanja u cilju privođenja nameni autentičnih objekata na selu - vodenica, valjarica (objekata za izvlačenje vlakana, odnosno sukna), vetrenjača...

Podsticaji mogu da se koriste za program za podršku investicijama za nabavku opreme i alata za obavljenje poslova koji se smatraju starim i umetničkim zanatim.

Maksimalni iznos podsticaja po korisniku za investicije je 1.200.000 dinara.

Podsticaji se utvrđuju u minimalnom iznosu od 30 odsto ukupne vrednosti pojedine prihvatljive investicije.

Za područja sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi podsticaji za mere ruralnog razvoja utvrđuju se u minimalnom iznosu od 45 odsto ukupne vrednosti pojedine prihvatljive investicije.

Podnosilac prijave može podneti samo jednu prijavu za korišćenje podsticaja u kalendarskoj godini, koja se može podneti za jednu ili više prihvatljivih investicija iz pravilnika, navodi se u saopštenju.

Izvor: Tanjug, 10.08.2016.
Naslov: Redakcija