Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

STANJE DEVIZNIH REZERVI I KRETANJA NA MEĐUBANKARSKOM DEVIZNOM TRŽIŠTU U JULU


Devizne rezerve Narodne banke Srbije su na kraju jula iznosile 10,63 milijardi evra, čime se obezbeđuje pokrivenost novčane mase M1 od 290 odsto i oko sedam meseci uvoza robe i usluga.

Najveći devizni priliv ostvaren je po osnovu intervencija Narodne banke Srbije na međubankarskom deviznom tržištu kupovinom 230,0 miliona evra. Pored toga, veći priliv je ostvaren po osnovu prodaje hartija od vrednosti Republike Srbije denominovanih u evrima na domaćem finansijskom tržištu u iznosu od 145,4 miliona evra, korišćenja kredita i donacija u ukupnom iznosu od 38,1 milion evra i po osnovu devizne obavezne rezerve u iznosu od 17,2 miliona evra.

Veći odliv iz deviznih rezervi realizovan je po osnovu isplate dospelih hartija od vrednosti Republike Srbije denominovanih u evrima u iznosu od 52,3 miliona evra i izmirivanja obaveza Republike Srbije prema inokreditorima u iznosu od 47,5 miliona evra. Uz to, odliv je zabeležen po osnovu servisiranja stare devizne štednje u iznosu od 31,1 milion evra i otplate duga Međunarodnom monetarnom fondu u iznosu od 7,4 miliona evra na ime iskorišćenih sredstava u okviru stedbaj aranžmana iz 2009. godine.

Neto devizne rezerve su na kraju jula iznosile 8,41 milijardu evra. Te rezerve predstavljaju ukupne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve, kao i za sredstva povučena od Međunarodnog monetarnog fonda u okviru aranžmana zaključenog 2009. godine.

Julski obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu iznosio je 530,1 milion evra i bio je za 201 milion evra manji nego u prethodnom mesecu. U prvih sedam meseci ove godine u međubankarskoj trgovini realizovana je ukupno 4,96 milijarda evra.

Dinar je u julu nominalno aprecirao prema evru za 0,4%, a Narodna banka Srbije je u istom mesecu intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu kupovinom 230 miliona evra kako bi ublažila preterane dnevne oscilacije kursa.

Izvor: Press služba Narodne banke Srbije, 11.08.2015.