Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

USTAV TREBA MENJATI JER JE OMOGUĆIO PRITISKE NA SUDSKU VLAST


Srbiji je potreban novi Ustav, jer je sadašnji rađen na brzinu i sadrži dosta problematičnih odredbi, izjavio je u intervjuu za FoNet, profesor Pravnog fakulteta Univerziteta Union i nekadašnji sudija Vrhovnog suda Srbije Zoran Ivošević i napomenuo da je za to obavezno poštovanje "tvrde" procedure, koja uključuje i održavanje referenduma.

  • Ivošević kaže da vladavina prava i podela vlasti nisu mogući bez nezavisnog sudstva

Potrebno je menjati Ustav i ta potreba je nastala istovremeno sa njegovim donošenjem. Da li ćemo menjati amandmanima ili ćemo doneti novi Ustav, to je pitanje procene, moguće je i jedno i drugo, ali procedura mora da se poštuje, objasnio je Ivošević.

  • On podseća da predlog za promenu Ustava mogu podneti trećina poslanika, predsednik države, Vlada ili najmanje 150.000 birača.

On navodi da je celishodno doneti novi, ukoliko se menja veći broj odredbi, dok su  amandmani dovoljni za parcijalnu promenu.  

  • Posle potvrđivanja Ustava u parlamentu, za njega je potrebno da na referendumu glasa većina izašlih birača, rekao je Ivošević i predočio da se kod parcijalnih promena referendum održava kada se menjaju važniji delovi.

Ivošević odbacuje mogućnost sazivanja Ustavotvorne skupštine, što bi značilo i da nema referenuduma.  

Ustav je najviši pravni akt jedne zemlje i morao bi biti prefektan, kako bimo imali solidne zakone i norme nižeg ranga, koje se naslanjaju na njega, precizirao je Ivošević, koji smatra da bi oficijelni organi u izradu novog Ustava trebalo da uključe i stručnjake koji nisu u vladajućoj koaliciji.  

Prema njegovim rečima, vladavina prava i podela vlasti nisu mogući bez nezavisnog sudstva, gde postoje "ozbiljni problemi", o čemu govori i izveštaj  Evropske komisije za skrininge poglavlja 23 i 24, koji je stigao ove sedmice.

Ustav je instalirao "poluge" uticaja politike na provosudnu vlast. Da li je Ustav odgovoran što postoji uticaj i pritisak na sudsku vlast?  

- Ja mislim da jeste - ocenio je Ivošević, jedan od osnivača Društva sudija Srbije, govoreći o načinu na koji je Ustav predvideo da se biraju sudije i tužioci.

 

  • Šta će u Visokom savetu sudstva predstavnici zakodavne i izvrše vlasti, upitao je Ivošević i objasnio da takvo rešenje potiče od Ustava, pa mora da se menja. Zar predsednike sudova i javne tužioce mora da bira parlament?
  • Zar parlament mora da sprovede i prvi izbor sudija, nastavlja Ivošević koji napominje da je ta pitanja postavila i Venecijanska komisija, ali da nije dobila odgovor.

 

Potreba usklađivanja sudske prakse

- U nekim slučajevima teških krivičnih dela izriču se ozbiljne kazne, a u nekim istim ili možda još težim slučajevima relativno blage. Te oštre kazne se, po pravilu, ukidaju u drugom stepenu - podseća Ivošević, što govori o potrebi usklađivanja sudske prakse koja mora da bude jednaka u istim ili sličnim slučajevima.  

Ivošević kaže da je nekada davao podršku ideji da se ukine smrtna kazna, što je u velikom delu civilizovanog sveta i urađeno. Za vraćanje smrtne kazne u pravni sistem bilo bi neophodno promeniti Ustav, objasnio je Ivošević, jer u delu posvećenom ljudskim pravima i slobodama postoji odreba da u Srbiji nema smrtne kazne.

 

Izmeniti pojedine odredbe Zakona o sportu

Povodom najavljene privatizacije fudbalskih klubova, Ivošević ukazuje da Zakon o sportu nije vodio računa o tome šta je predmet privatizacije.

Prema rečima Ivoševića, Crvena zvezda i Patizan su u zemljišnim knjigama već dugo vlasnici objekata, stadiona i ostalih objekata, ali ne i zemlje, pri čemu je to kod FK Crvene zvezde fudbalski klub, a kod SD Partizana - Sportsko društvo.  

Zakon o sportu svu imovinu sportskih udruženja tretira kao državnu svojinu, kako bi sva sredstva od privatizacije išla državi, iako ona već sada nije vlasnik stadiona I sportskih objekata. Skoro svi naši fudbalski klubovi su uduženja građana, dodao je Ivošević, ali članovi udruženja nisu i vlasnici imovine kluba, već je to udruženje, kao pravno lice, koje može da se pretvori u privedno društvo samo njihovom slobodnom voljom, ne i zakonom, a onda bi moglo da dođe do privatizacije.

Ali ona mora da bude svojevrsna, jer se može obaviti jedino konverzijom zemljišta iz prava trajnog korišćenje u pravo vlasništva, a zatim otuđenjem, smatra Ivošević.

Ivošević podseća i da Zakon o sportu predviđa da predmet privatizacije ne mogu biti stadioni i sportski objekti od posebnog društvenog značaja, a on ne vidi koji bi to bili pre stadiona Partizana i Crvene Zvezde.

Ako ti stadioni budu proglašeni sportskim objektima od posebnog društvenog značaja, onda će predmet privatizacije biti obesmišljen, upozorio je Ivošević, jer niko neće da kupi zemlju na kojoj je objekat isključen iz privatizacije. Nalazimo se u pat poziciji i Zakon o spotu mora da se menja, kako bi se uopšte krenulo u privatizaciju klubova, naglasio je Ivošević i zaključio da bez popravke Zakona o sportu neće biti ni privatizacije. 

Izvor: www.blic.rs