Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NBS: REFERENTNA KAMATNA STOPA SMANJENA NA NIVO OD 6 ODSTO


Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) odlučio je na sednici održanoj 11. juna 2015. godine, da referentnu kamatnu stopu smanji za 0,5 procentnih poena, tako da ona iznosi 6 odsto.

Konstatovano je da se inflacija kreće ispod donje granice dozvoljenog odstupanja od cilja, kao i da se u drugoj polovini 2015. godine očekuje njen povratak u granice cilja. Tome će, uz do sada preduzete mere monetarne politike, doprineti uticaj regulisanih cena i cena naftnih derivata, koje su u prethodnom periodu imale privremeno dezinflatorno dejstvo.

Donoseći odluku da smanji referentnu kamatnu stopu, Izvršni odbor je imao u vidu da na srednji rok preovlađuju dezinflatorni pritisci po osnovu agregatne tražnje i cena u međunarodnom okruženju i na svetskim tržištima primarnih proizvoda.

Dezinflatorni pritisci su dodatno pojačani po osnovu restriktivnije fiskalne politike, ali i efekata kvantitativnog popuštanja Evropske centralne banke, što, uz očekivanu prvu uspešnu reviziju programa s Međunarodnim monetarnim fondom, pozitivno utiče na premiju rizika zemlje i percepciju investitora prema ulaganjima u Srbiju. Uz nizak deficit tekućeg računa, to ima pozitivan uticaj na stabilnost kursa i kretanja na deviznom tržištu, ocenio je Izvršni odbor NBS.

Nastavak ublažavanja monetarne politike pozitivno će delovati na kreditnu aktivnost, te NBS očekuje adekvatnu reakciju banaka kroz smanjenje kamatnih stopa na kredite, posebno na njihove dinarske plasmane, kako bi se podržao rast ekonomske aktivnosti u narednom periodu.

Iako su kretanja u međunarodnom okruženju povoljnija, pre svega sa stanovišta povećane globalne likvidnosti, još su prisutne neizvesnosti koje zahtevaju oprezno vođenje monetarne politike, navodi se u saopštenju.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će se doneti odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 9. jula 2015. godine.

Izvor: Press služba Narodne banke Srbije, 11.06.2015.