Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

KONVENCIJA UN O PROMENI KLIME: SMANJENJE EMISIJE GASOVA U SRBIJI ZA 9,8 ODSTO DO 2030. GODINE


Srbija je spremna da da doprinos globalnoj borbi u smanjenju rizika od klimatskih promena, pa je usvojila Nacionalni plan, prema kojem do 2030. godine dobrovoljno smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte treba da iznosi 9,8 odsto u odnosu na emisije iz 1990. godine, izjavila je ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine, Snežana Bogosavljević Bošković.

Ona je, na konferenciji o klimatskim promenama u Palati Srbija, rekla da je za taj plan, odnosno nacionalno utvrđeni doprinosi smanjenju emisije gasova dobijena saglasnost svih relevantnih institucija, 11. juna 2015. godine usvojila i Vlada Srbije, a već narednih dana biće dostavljen Sekretarijatu Konvencije.

Ona je navela da je Srbija prva zemlja u regionu, koja je dala dobrovoljne projekcije smanjenja gasova i da je takvim pristupom želela da da doprinos globalnoj borbi protiv klimatskih promena, koje imaju negativan uticaj na zdravlje ljudi, ali i privredu i ostale segmente u državi.

Ministarka je navela da se Srbija već suočava sa posledicama promene klime, a prve procene pokazuju da ukupne materijalne štete izazvane ekstremnim klimatskim i vremenskim uslovima od 2000. godine prelaze pet milijardi evra, a više od 70 odsto gubitaka i šteta povezano je sa sušom i visokim temperaturama.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 11.06.2015.