Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

STANJE DEVIZNIH REZERVI I KRETANJA NA MEĐUBANKARSKOM DEVIZNOM TRŽIŠTU U MAJU 2014. GODINE


Devizne rezerve Narodne banke Srbije su na kraju maja iznosile 10.370,4 miliona evra, čime se obezbeđuje pokrivenost novčane mase M1 od 315 odsto i pokrivenost od sedam meseci uvoza robe i usluga.

U maju je ostvaren priliv po osnovu većeg izdvajanja devizne obavezne rezerve banaka u neto iznosu od 48,0 miliona evra, prodaje hartija od vrednosti Republike Srbije denominovanih u evrima na domaćem finansijskom tržištu u iznosu od 37,2 miliona evra i donacija u iznosu od 19,2 miliona evra.

Veći odliv iz deviznih rezervi realizovan je po osnovu otplate duga Međunarodnom monetarnom fondu u iznosu od 99,0 miliona evra, servisiranja stare devizne štednje u iznosu od 91,1 milion evra, isplate dospelih hartija od vrednosti Republike Srbije denominovanih u evrima u iznosu od 38,5 miliona evra i izmirivanja obaveza prema inokreditorima u iznosu od 34,5 miliona evra.

Neto devizne rezerve, tj. rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve, kao i za sredstva povučena od Međunarodnog monetarnog fonda, na kraju maja su iznosile 7.295,0 miliona evra.

Majski obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu od 314 miliona evra manji je za 54,6 miliona evra nego u prethodnom mesecu. Za prvih pet meseci ove godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 2.105,7 miliona evra.

Dinar je u maju zadržao nepromenjenu vrednost u odnosu na evro, a Narodna banka Srbije je intervenisala kupovinom deviza na međubankarskom deviznom tržištu u iznosu od 20 miliona evra kako bi smanjila prekomerne kratkoročne oscilacije deviznog kursa.

Izvor: Press služba Narodne banke Srbije, 11.6.2014.