Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ODBOR ZA PRAVOSUĐE SKUPŠTINE RS O IZVEŠTAJIMA O RADU ZA PROŠLU GODINU: Uskoro završetak istrage za širenje panike


  • Odbor je podržao izveštaje o radu Državnog veća tužilaca, javnih tužilaštava na suzbijanju kriminaliteta i zaštiti ustavnosti i zakonitosti, kao i izveštaj o radu Visokog saveta sudstva za prošlu godinu. Odbor je predložio parlamentu da usvoji ove izveštaje.

Branko Stamenković, tužilac za visokotehnološki kriminal, rekao je na skupštinskom Odboru za pravosuđe da očekuje završetak istražnog postupka protiv troje osumnjičenih za širenje panike na društvenim mrežama na internetu za vreme vanredne situacije tokom nedavnih poplava u Srbiji.

Oni se terete da su preko društvenih mreža objavljivali lažne podatke o broju nastradalih u poplavama i njima je Viši sud krajem maja odredio pritvor do 30 dana.

To pitanje juče je na skupštinskom Odboru pokrenuo poslanik koga je zanimalo da li je "bio vršen pritisak na tužilaštvo u tom predmetu".

Stamenković je negirao da je bilo pritisaka, ali je i naveo da tužilaštvo može da postupa samo po zakonu.

"Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal postupilo je po prijavi koju je podnela beogradska policija, a na osnovu sumnje da postoje elementi za pokretanje prethodnog krivičnog postupka zbog pokušaja izazivanja panike i nereda. Javno tužilaštvo može da postupa samo po zakonu. Ako postoje osnovi sumnje, imamo službenu dužnost da po tome postupimo", istakao je Stamenković.

Gordana Janićijević, zamenica Republičkog javnog tužioca, podnoseći izveštaj za prošlu godinu navela je da je bio primetan konstantan porast krivičnih dela iz oblasti visokotehnološkog kriminala, a za 18 odsto u odnosu na prošlu godinu povećan je i broj krivičnih dela maloletnika. A u odnosu na pretprošlu godinu 100 odsto je povećano učešće maloletnika u krivičnim delima koja se odnose na proizvodnju i preprodaju droge. Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal imalo je u radu 961 predmet, rekla je Janićijevićeva, istakavši da se ona u najvećem broju slučajeva odnose na ugrožavanje sigurnosti.

Gordana Janićijević navela je da je broj krađa i razbojništava u 2013. godini bio veći za oko 20 odsto, a da se nastavio i trend povećanja slučajeva nasilja u porodici. Po njenoj oceni, tužilaštva su tokom prošle godine pokazala visok stepen efikasnosti u radu, a tome je, kako je istakla, pored ostalog doprineo Sporazum o priznanju krivice. Taj sporazum sklopljen je sa 1.382 osobe, što je za 40 odsto više nego u 2012. godini, čime se i broj nerešenih predmeta u prošloj godini smanjio za oko 26 procenata. 

Izvor: www.danas.rs, M. R. Milenković