Zastava Bosne i Hercegovine

NAKNADA ŠTETE ZA PREPLAĆEN BORAVAK U VRTIĆU NA OSNOVU MIŠLJENJA VRHOVNOG KASACIONOG SUDA: PRVI OSNOVNI SUD U BEOGRADU DONEO PRESUDE U KORIST RODITELJA ZBOG NEPRAVILNOG OBRAčUNA CENE BORAVKA MALIšANA U VRTIćIMA. PROSEčAN IZNOS PO TUżBENOM ZAHTEVU JE OKO 150.000 DINARA


Prvi osnovni sud doneo je presude u korist roditelja povodom podnesenih tužbi zbog nepravilnog obračuna cene boravka mališana u vrtićima. Prosečan iznos po tužbenom zahtevu je oko 150.000 dinara. U toku je žalbeni postupak, po čijem okončanju će presude postati pravosnažne, a realno je da čitav proces bude gotov do kraja 2016. godine.

Posle mišljenja Vrhovnog kasacionog suda da roditelji imaju pravo na naknadu štete zbog preplaćenih računa, broj zahteva Beograđana čija su deca išla u obdanište je svakim danom sve veći. Tako je samo u aprilu 2016. godine Prvom osnovnom sudu stiglo 5.000 tužbi. Svaki sudija, koji ima po 80 predmeta, dobija po četiri tužbe.

- Predmeti za koje nisu donete presude su u fazi veštačenja radi odlučivanja o visini zahteva. I za njih će biti donete usvajajuće presude jer se, u suprotnom, ne bi ni radilo veštačenje, samo je pitanje iznosa koji roditeljima treba da bude vraćen - navodi Ida Nikitović, iz Prvog osnovnog suda. - Roditelji su, uglavnom, u tužbama naveli da su mesečno vrtić plaćali više za od 1.000 do 1.500 dinara.

Ida Nikitović ističe da je rok zastarelosti tri godine od dana podnošenja zahteva. Što se kasnije podnese tužba, smanjuje se i period za koji roditelji imaju pravo na nadoknadu. Tako, oni koji sada podnesu tužbe imaju pravo na nadoknadu za period od maja 2013. do decembra 2014. godine, pošto je od januara 2015. godine smanjena cena vrtića.

Presude koje su donete odnose se na prve tužbe koje su podnete u aprilu prošle godine, a rok zastarelosti od tri godine ističe u decembru 2017. godine.

Iako su donete prve sudske odluke u korist roditelja, iz Skupštine grada Beograda i predškolskih ustanova najavljuju da će uložiti žalbe i boriti se na sudu.

- Mi ćemo se na sudu boriti da potvrdimo da smo u pravu, roditelji će se potruditi da dokažu da su oni u pravu - rekao je gradonačelnik Siniša Mali. - Grad će poštovati odluku suda i postupiti po njoj, bilo da se radi o isplati novca roditeljima ili ne.

Nezakonita naplata računa za vrtić odnosi se na period od 3. aprila 2010. do 31. decembra 2014. godine. Na uplatnicima su bili mnogo veći iznosi od zakonom propisanih 20 odsto od ekonomske cene. Tako su roditelji u Beogradu tokom četiri godine plaćali skoro četiri puta više. Umesto 2.600 dinara, koliko je iznosila petina od ekonomske cene, svakog meseca su uplaćivali 8.700, a zatim čak 9.700 dinara.

Mali mesečni iznosi preplaćenih računa koje su roditelji naveli u tužbama su zbog subvenicija za boravak dece u vrtićima, koje je u to vreme davala gradska vlast. Više od polovine broja mališana, od oko 60.000, koliko pohađa vrtiće, imalo je neku vrstu pogodnosti, pa je mali broj mama i tata plaćao punu cenu ili neznatno umanjen račun.

Prema prostoj računici, samo na osnovu tužbi koje su podnete u aprilu, kada se donesu presude i one postanu pravosnažne, Grad roditeljima treba da isplati oko četiri miliona evra. Ako se podnošenje tužbenih zahteva nastavi ovim tempom, treba očekivati da će gradska kasa ostati siromašnija i za desetak miliona evra.

Gradska uprava Kragujevca je roditeljima za naknadu štete za preplaćene vrtiće isplatila više od 20 miliona dinara. Pravo na obeštećenje ima oko 4.000 roditelja. I Niš je roditeljima koji su zatražili vansudsko poravnanje isplatio novac.

Od 1. januara 2015. godine računi za boravak dece u vrtićima počeli su da se obračunavaju po zakonskim propisima. Tako roditelji sada plaćaju 20 odsto od ekonomske cene, dok lokalne samouprave pokrivaju 80 odsto troškova. U glavnom gradu cena koju roditelji plaćaju za 2016. godinu je 5.427 dinara za mesec dana.

Izvor: Vebsajt Novosti, B. Borisavljević, 11.05.2016.
Naslov: Redakcija