Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

POKRAJINSKI SEKRETARIJAT ZA POLJOPRIVREDU, VODOPRIVREDU ODVOJIĆE UKUPNO 130 MILIONA DINARA ZA NOVE PLASTENIKE, SISTEME ZA NAVODNJAVANJE I PROTIVGRADNU ZAŠTITU


Vojvođanski zemljoradnici potpisali su danas ugovore sa pokrajinskim Sekretarijatom za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo kojim će dobiti ukupno 130 miliona dinara za nove plastenike, sisteme za navodnjavanje i protivgradnu zaštitu.

Za plasteničku proizvodnju potpisano je 35 ugovora, 40 za sisteme za navodnjavanje i 25 za protivgradnu zaštitu, u prisustvu pokrajinskog sekretara za poljoprivredu Branislava Bogaroškog.

On je u izjavi medijima rekao da će zahvaljujući tim bespovratnim sredstvima više od 450 hektara zemljišta u Vojvodini biti pod novim sistemima za navodnjavanje, više od 114 hektara će biti pod protivgradnom zaštitom, kao i da će biti napravljen i veliki broj novih plastenika.

"Ove godine konkursi idu mnogo bolje nego ranije i veliko je interesovanje poljoprivrtednika pa verujem da ćemo i pre leta uspeti da plasiramo sredstva iz današnjih ugovora", rekao je Bogaroški, dodajući da su za plastenike i navodnjavanje ovo bile prve tranše sredstava, a za protivgradnu mrežu druge.

Pokrajinski Sekretarijat za poljoprivredu, kako je dodao Bogaroški, na godišnjem nivou izdvojio je 985 miliona dinara za registrovana poljoprivredna gazdinstva, naglasivši da je to najdirektnija moguća subvencija u poljoprivredu.

"Vrednost danas potpisanih ugovora za otvaranje novih plastenika je 8,5 miliona dinara, za protivgradne mreže više od 80 miliona dinara, i za sistema za navodnjavanje 40 miliona dinara, što znači da je ukupna vrednost danas potpisanih ugovora veća do 130 miliona dinara", rekao je Bogaroški.

Procedura za učestvovanje na konkursima pokrajinskog Sekretarijata za poljoprivredu jednostavna je, a kako je pojasnio Bogaroški, svodi se na podnošenje predračuna ili gotovog računa i obezbeđivanje nekoliko dokaza o vlasništvom nad zemljom.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 10.5.2015.