Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

POSTIGNUT DOGOVOR O PRVOJ REVIZIJI ARANŽMANA SA MEĐUNARODNIM MONETARNIM FONDOM


"Srbija je postigla dogovor o prvoj reviziji aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), koji Izvršni odbor (IO) te finansijske institucije treba da odobri krajem juna", izjavila je danas u Beogradu šefica Misije MMF-a za Srbiju Suzana Murgasova.

Ukoliko IO MMF-a odobri dogovoreno, Srbiji će biti na raspolaganju 146 miliona evra od ukupne pozajmice u vrednosti od 1,2 milijarde evra koja je predviđena aranžmanom sa MMF, kazala je ona na konferenciji za novinare u Vladi Republike Srbije. Prema njenim rečima, MMF je povećao raniju projekciju privrednog rasta Srbije sa minus 0,5 na nula procenata.

Ministar finansija Srbije, Dušan Vujović, kazao je da očekuje da privredni rast u ovoj godini bude pozitivan.

Vujović je naveo i da je sa MMF-om dogovoreno da odluka o poskupljenju struje bude doneta 1. juna, zajedno sa planom restrukturiranja Elektroprivrede Srbije.

Misija MMF-a je 4. maja počela zvanične razgovore s delegacijom Srbije povodom prve reviziju aranžmana u vrednosti od 1,2 milijarde evra.

Aranžman iz predostrožnosti je odobren 23. februara, a obuhvata strukturne reforme i mere štednje za smanjenje budžetskog deficita.

Po dogovoru sa MMF-om bilo je planirano da struja u Srbiji poskupi za 15 odsto, ali je Vlada Srbije to odložila i najavila da će sa predstavnicima te finansijske institucije tokom prve revizije aranžmana razgovarati o odlaganju ili manjem procentu poskupljenja struje.

Još nije objavljen plan racionalizacije javnog sektora, a kasne privatizacioni postupci preostalih društvenih preduzeća.

Izvor: Vebsajt Beta, 11.5.2015.