Zastava Bosne i Hercegovine

EVROPSKI PARLAMENT IZGLASAO REZOLUCIJU O SRBIJI


Poslanici Evropskog parlamenta izglasali su na plenarnoj sednici u Strazburu rezoluciju o Srbiji zasnovanu na predlogu koji je sačinio izvestilac Dejvid Mekalister.

Poslanici su usvojili tri od ukupno sedam predloženih amandmana na dopunjenu verziju Mekalisterovog izveštaja iz prošlog meseca koji se tiču nadležnosti Srbije za suđenje za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji, položaja zaštitnika građana i napretka u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

U finalni tekst je ušla ublažena verzija amandmana koji su predložili hrvatski poslanici uz podršku Evropske narodne stranke (EPP), koji su tražili da se Srbija spreči da procesuira optuženima za ratne zločine koji su počinjeni na teritoriji Hrvatske.

U konačnoj verziji, usvojen je amandman kojim se od Srbija poziva da "u duhu pomirenja i dobrosusedskih odnosa preispita sporni zakon", a za to je glasalo 347 poslanika, dok je 319 bilo protiv.

Izglasan je i predlog evropskih liberala da se osude napadi na ombudsmana Jankovića i da mu se pruže svi uslovi za rad i dostave dokumenta koje je po zakonu zahtevao.

Sem toga, usvojen je i amandman da se Srbiji oda priznanje zbog dogovora o pravosuđu postignutog tookm februarske runde dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Glasanje je održano bez rasprave, s obzirom da je ona održana na sinoćnoj sednici EP.

U finalnom tekstu rezolucije Srbija se pohvaljuje zbog napretka u reformama, razvoju dobrosusedskih odnosa i dijaloga sa Prištinom, a od Evropskog saveta se traži da što pe otvori poglavlja u pregovaračkom procesu.

Sa druge strane, rezolucija sadrži kritike zbog narušavanja slobode izražavanja i položaja nezavisnih institucija.

Izvor: Tanjug, 11.03.2015.