Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O ZAŠTITI PODATAKA O LIČNOSTI: ČLANOM 16. ZAKONA PROPISANO JE DA SE PODACI O KORIšćENJU SOCIJALNE POMOćI SMATRAJU NAROčITO OSETLJIVIM PODACIMA, čIJA OBRADA JE DOPUšTENA SAMO UZ IZRIčIT PISMENI PRISTANAK LICA O čIJIM PODACIMA SE RADI. ZA NEDOPUšTENU OBRADU OVIH PODATAKA PREDVIđENA JE KAZNA ZA PRAVNO LICE U IZNOSU OD 50.000 DO MILION DINARA, A ZA FIZIčKO LICE, ODNOSNO ODGOVORNO LICE U PRAVNOM LICU, DRżAVNOM ORGANU, ODNOSNO ORGANU TERITORIJALNE AUTONOMIJE I JEDINICE LOKALNE SAMOUPRAVE NOVčANOM KAZNOM OD 5.000 DO 50.000 DINARA


Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti pokrenuo je postupak nadzora nad primenom Zakona o zaštiti podataka o ličnosti("Sl. glasnik RS", br. 97/2008, 104/2009 - dr. zakon, 68/2012 - odluka US i 107/2012 - dalje: Zakon) u Gradskom centru za socijalni rad grada Beograda, zbog objavljivanja spiskova korisnika besplatnog obroka u narodnim kuhinjama.

Poverenik ocenjuje da je dobro što su ovi spiskovi već uklonjeni, ali da je nedopušteno i neshvatljivo to da se oni uopšte pojave na vidnom mestu Odeljenja Gradskg centra za socijalni rad u Rakovici.

Poverenik podseća da su podaci o korišćenju socijalne pomoći već po svojoj prirodi vrlo delikatni i da njihova obrada predstavlja posebno invazivan prodor u privatnost. Stoga su članom 16. Zakona svrstani u kategoriju "naročito osetiljivih podataka" čija obrada je dopuštena samo uz izričit pismeni pristanak lica o čijim podacima se radi. Shodno tome članom 57 st. 1 tač. 5 Zakona je predviđeno da nedopuštena obrada ovih podataka predstavlja kažnjiv prekršaj za koji je zaprećena kazna za pravno lice u iznosu od 50.000 do milion dinara, a za fizičko lice, odnosno odgovorno lice u pravnom licu, državnom organu, odnosno organu teritorijalne autonomije i jedinice lokalne samouprave novčanom kaznom od 5.000 do 50.000 dinara.

ZAKON O ZAŠTITI PODATAKA O LIČNOSTI ("Sl. glasnik RS", br. 97/2008, 104/2009 - dr. zakon, 68/2012 - odluka US i 107/2012)

Naročito osetljivi podaci

Član 16

Podaci koji se odnose na nacionalnu pripadnost, rasu, pol, jezik, veroispovest, pripadnost političkoj stranci, sindikalno članstvo, zdravstveno stanje, primanje socijalne pomoći, žrtvu nasilja, osudu za krivično delo i seksualni život mogu se obrađivati na osnovu slobodno datog pristanka lica, osim kada zakonom nije dozvoljena obrada ni uz pristanak.

Izuzetno, podaci koji se odnose na pripadnost političkoj stranci, zdravstveno stanje i primanje socijalne pomoći, mogu se obrađivati bez pristanka lica, samo ako je to zakonom propisano.

U slučaju iz st. 1. i 2. ovog člana, obrada mora biti posebno označena i zaštićena merama zaštite.

U slučaju iz st. 1. i 2. ovog člana, Poverenik ima pravo uvida u podatke i provere zakonitosti obrade po službenoj dužnosti ili po zahtevu lica, odnosno rukovaoca.

Način arhiviranja i mere zaštite podataka iz st. 1. i 2. ovog člana, uz prethodno pribavljeno mišljenje Poverenika, uređuje Vlada.

X KAZNENE ODREDBE

Iz Člana 57

Novčanom kaznom od 50.000 do 1.000.000 dinara kazniće se za prekršaj rukovalac, obrađivač ili korisnik koji ima svojstvo pravnog lica ako:

5) obrađuje naročito osetljive podatke suprotno čl. 16. do 18. ovog zakona;

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se preduzetnik novčanom kaznom od 20.000 do 500.000 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se fizičko lice, odnosno odgovorno lice u pravnom licu, državnom organu, odnosno organu teritorijalne autonomije i jedinice lokalne samouprave novčanom kaznom od 5.000 do 50.000 dinara.

Izvor: Vebsajt Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, 11.02.2016.
Redakcija