Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

UPRAVA CARINA REPUBLIKE SRBIJE USKORO PRELAZI NA NOV SISTEM ZA CENTALIZOVANO PRAĆENJE RASPOLOŽIVOG STANJA BANKARSKIH GARANCIJA I GENERALNOG OBEZBEĐENJA


Uprava carina Republike Srbije u najskorije vreme prelazi na nov sistem za Centalizovano praćenje raspoloživog stanja bankarskih garancija i generalnog obezbeđenja u online režimu.

Saglasno raspisu UC 148-03-030-13-11/5/2011 od 25.11.2011 godine, biće pooštrene kontrole u ISCS-u od trenutka prelaska na novi sistem praćenja bankarskih garancija i generalnih obezbeđenja.

Za postupak tranzita će biti moguće podnositi samo obezbeđenja tipa:

’ZO’ - Zajedničko obezbeđenje u postupku tranzita i

’PO’ - Potvrda o odustajanju od polaganja obezbeđenja.

Ovo se odnosi na sve vrste tranzitnih JCI i za redovne i za pojednostavljene postupke ukoliko je propisano polaganje obezbeđenja u tranzitu: TR, izvozne tranzitne JCI vrste C2 (za postupke 51,55,57) i C3 nastale iz izvoznih JCI za carinjenje.

Garancije tipa SP će se postepeno ukidati, a naslediće ih garancije tipa CP.

Neophodno je da se u Odobrenjima za izvozno kućno carinjenje, za postupke za koje se zahteva polaganje obezbeđenja u tranzitnom delu, izvrši dopuna Odobrenja unošenjem generalnog obezbeđenja tipa ZO ili PO, u protivnom, kućno carinjenje neće moći da se okonča.

Izvor: Vebsajt Uprave carina, 11.2.2014.